tervek sportberuházás uszoda Zalaegerszeg TSPC ZÁÉV

Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen


Java | 2019. február 5.
     
Közel 9 milliárd forintos beruházás keretén belül hamarosan elkezdődnek Zalaegerszeg sportuszodájának építési munkálatai a Modern Városok Program keretében. A sportuszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték, mely alkalmas lesz nemzetközi úszóversenyek megrendezésére is.

Az új épület a már meglévő beépítések mellett új karakterrel, letisztult, egyszerű formákkal gazdagítja a zalaegerszegi városi strand területének karakterét. Tömegformálásával és homlokzatképzésével igyekszik átmenetet képezni a Göcseji út túloldalán lévő többszintes társasházi tömbök, valamint a mellette található kertvárosias beépítés között.

A helyszín adottságaiból adódóan a tervezett épület „L” alakú tömbként keretezi a tervezett kültéri medencét. A strand területének feltöltése lehetővé teszi, hogy az épület magasföldszintes kialakítású legyen. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről.

Az épület a Mártírok útja – Göcseji út sarkáról tárul fel az úszóvendégek számára. Az északi homlokzaton a Mártírok útja – Botfy Lajos utca sarkán kapott helyet az épület gazdasági bejárata, valamint a kazánház homlokzati feltárása.

Az új medencék összesített vízfelülete 1852 m2-nyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal:

  • egy 407 m2-es kültéri medencét,
  • egy 175 m2-es melegvizes tanmedencét,
  • egy 10 m2-es merülőmedencét,
  • valamint egy 10 pályás, 1260 m2-es versenymedencét.

A kivitelezés három ütemben zajlik majd. Az első ütemben elbontják a meglévő kültéri medencét, és helyére megépítik az újat a hozzátartozó burkolatokkal együtt, valamint kialakítják a gépészeti tereket közel 500 m2-nyi területen. Szintén az építkezés első fázisában létrehoznak egy 250 méter mély hidegvízes kutat, illetve egy 1 100 méter mélységű termálvizes kutat.

A beruházás második szakaszában megvalósul a meglévő uszodaépület elbontása és az új, nemzetközi színvonalú létesítmény megépítése. A munkálatok idején a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedés és öltözők biztosítják majd.

A beruházás részét képezik a legkorszerűbb kapcsolódó építészeti, épületgépészeti és -villamossági, sporttechnológiai és akadálymentesítési munkák is. A projekt során közmű-, út-, járda- és parkolóépítés is megvalósul, továbbá egy napelemes kis erőmű és különféle vízi létesítmények is helyet kapnak.

A projekt utolsó fázisában felújítják a 360 m2-es strandépületet.
Az építkezéshez több mint 4700 m3 vasbeton és több mint 220 tonna acél tartószerkezetet használnak majd fel.
Az új uszodaépület több mint 8000 m2-es, háromszintes épület lesz, amely 270 fő befogadására alkalmas lelátót is kap majd.

Tervező: TSPC (Technical Supervision and Planning Consulting)
Helyszín: Zalaegerszeg
Tervezés ideje: 2015-2017
Bruttó szintterület: 8900 m2
Megbízó: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
Munkatársak: Kádár Mihály, Vezér-Vereb Éva, Ábrahám Krisztina, Novák Eliza, Bán Márton, Szente Zoltán, Szalai Dóra, Kiss Márton, Haaz Imre, Parai Zoltán, Kovács Dóra, Vörös Eszter, Szögi Mátyás, Tornyi Dávid, Janó Tibor, Kovács Erzsébet, Péter Éva
Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt.

Forrás: Magyar Építők
Látványtervek forrása: TSPC

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások