sebesp | 2011.09.27
RIBA díjat kapott az üdülést a kortárs építészetet élményével egybekötve kínáló délkelet-angliai épület.

A Living Architecture brit cég arra vállalkozott, hogy egyszerre forradalmasítja a mai építészet megismerését és a pihenőház-bérlést. Projektjeivel elsősorban a kortárs építészet iránt érdeklődőket célozza meg, komplex csomagokat kínálva a házait kibérlők számára. A különleges élmény biztosítása érdekében a legismertebb ma élő építészeket kéri fel egy-egy önálló, egyedi épület megtervezésére, melynek lakója újszerű pihenési formákkal ismerkedhet meg a néhány napos kikapcsolódás ideje alatt. Tervezőik között Peter Zumthor, Michael & Patty Hopkins, NORD, Jarmund/Vigsnæs Architects és a holland MVRDV is megtalálható.

A Balancing Barn (Billegő Pajta) nevet kapott épületet azoknak szánták, akik párbeszédet kívánnak folytatni a tájjal. A ház ahelyett, hogy mindenáron bele akarna illeszkedni környezetébe, inkább megfigyelőhelyre emlékeztet. Az ellentmondás, a kiegyensúlyozatlanság, vagy éppen a szerencsétlen párosítás gondolata juthat róla eszünkbe, ami alkalmi látogatásra talán igen, de huzamos bentlakásra aligha ösztönöz. A harminc méter hosszú egyszerű nyeregtetős épület egy lankás domboldalon helyezkedik el, fele hosszában konzolosan a terep fölé emelkedve. Külső felületét a tájtól idegenül fénylő, kissé gyűrött fémlemez borítja. A belső terekben több helyen következetesen megjelenő hamu, karcolások, kisebb sérülések arra emlékeztetik a látogatót, hogy az épület „lóg a levegőben”. Az üdülőház négy hálószobát tartalmaz, társaságoknak ajánlják néhány napos pihenésre. A belső tereket Jurgen Bey holland belsőépítész tervezte, egyedi bútorokkal, művészeti alkotásokkal, háztartási gépek csúcsmodelljeivel felszerelve.

Az MDRDV és a Mole Architects együttműködésével megvalósított projektet a RIBA (Brit Építészek Királyi Szövetsége) 2011-ben a kelet-angliai régióban díjazta. Indoklásukban azt hangsúlyozták, hogy nagyon ritkán sikerül a bizonytalanság érzetét ilyen erősen, mégis élvezetes módon kelteni. Véleményük szerint ez a ház képes rá.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások