sebesp | 2011.10.26
A természet lágy ölén az olvasás íze is más.
Peking központjától alig 60 km-re, Huairou-ban nemcsak a levegő, de a gondolat és a lélek is megtisztul. A Li Xiaodong építésziroda munkatársai a környék alapos megismerése után azt javasolták, hogy a tervezett új könyvtárat a szokásos településközponti elhelyezés helyett a kis kínai falu melletti hegyoldalon, meditatív környezetben valósítsák meg. Egyszerű hasáb formát vettek alapul a tervezéshez, melynek szerkezete öt oldalról négyzethálós faváz. Míg a lépcsőzetesen osztott belső térben az egyszerűen megmunkált fa erezetes felületei dominálnak, a külső homlokzatokat körben rőzseágakkal takarták. A helyiek a mai napig gyűjtik a rőzsét házuk körül hagyományos főzőkályháikhoz, így mindössze a környéken teljesen hétköznapinak számító anyag szokatlan használatáról van szó.

“Egyrészről a település irányt mutató kiegészítése volt a szándékunk egy elmélyülésre hivatott helyszínen, másrészről olyan építészeti eszközökkel akartunk élni, amelyekkel a természeti táj értékeinek nagyrabecsülését is kifejezésre tudjuk juttatni” mondják a tervezők.

A rőzsepálcákkal eltakart üvegfelületeivel csak a táj kontúrjait magába beengedő 175 négyzetméteres Liyuan Könyvtár olvasóterme minden bizonnyal ölelő védelmet nyújt használóinak az elmélyülés óráiban. Mindezt úgy teszi, hogy nemcsak látványában simul a környezetébe, de természetes anyagai szinte nyom nélkül adhatók egyszer majd vissza a természetnek.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások