hír Brunelleschi Michelangelo San Lorenzo Firenze

Befejezik Brunelleschi és Michelangelo firenzei bazilikáját?


fati | 2011.08.04
Firenze polgármestere, Matteo Renzi a fejébe vette, hogy 500 év elteltével megépíti a firenzei San Lorenzo bazilika Michelangelo által utólag tervezett homlokzatát
A San Lorenzo bazilikához, amelyet a reneszánsz jeles építésze, Filippo Brunelleschi 1419 és 1446 között tervezett, Michelangelo készített homlokzati tervet. A bazilika homlokzatát azonban nem fejezték be, mert a szükséges carrarai márvány importálása túl drágának bizonyult. A félbehagyott építkezést, és Michelangelo vízióját most Firenze polgármestere, Matteo Renzi 500 évvel a tervezés után, 2015-ig szeretné befejezni. A híres olasz teoretikus és építész, Paolo Portoghesi, a La Sapienza egyetem építészprofesszora heroikusnak nevezte Renzi ötletét. A lelkesedés azonban nem egyöntetű, mert Gaudi Sagrada Familia templomához hasonlóan az utólagos befejezést sokan helytelenítik. Firenze polgármestere ezért a végleges döntést népszavazás alapján kívánja meghozni.

A San Lorenzo bazilika a reneszánsz építészet egyik mérföldköve, a Mediciek temploma, és a Michelangelo által tervezett sírokban itt fekszik a Medici család több jeles tagja is. A templom építését Brunelleschi halála után fejezték be, ezért néhány részletet mások tervei alapján készítettek el. 1518-ban X. Leó pápa bízta meg Michelangelót, hogy a befejezetlen bazilika homlokzatát megtervezze. A carrarai márványból tervezett homlokzatot, melynek famodellje a mai napig fennmaradt, Michelangelo az emberi test ideális arányai alapján szerkesztette meg. A homlokzatot azonban a magas költség miatt nem építették meg, bár a befejezés gondolata azóta többször felmerült. 2007-ben például a homlokzat számítógéppel készített rekonstrukcióját a bazilika nyers falára vetítették, hogy az meggyőzze a közvéleményt. Most a firenzei népszavazáson végleg eldőlhet az utólagos befejezés kérdése. Mindenesetre a La Repubblica című napilap weboldalán közzétett nem hivatalos szavazáson jelenleg 53%-47% arányban a befejezés vezet.

forrás: The Independent


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások