hír videók, animációk Róma

Nero császár fényűző palotáinak romjai újra látogathatók + videó

videók!


Java | 2019.04.19

A római Palatinus-dombon csaknem 2000 éve épült Domus Transitoria 800 négyzetméterének minden centije a fényűzésről árulkodott, Nero meggyőződése szerint így közölte a világgal, hogy ő a legnagyobb uralkodó. Az épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók, arany és drágakövek borították.

Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: “Nero olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely a tekintélyt parancsoló, hatalmas uralkodó ideológiáját fejezte ki.” Most a 10 éves restaurátori munka végeredményét ünnepeljük. A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben, 64-ben leégett, ezt követően épült meg Nero pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

Amikor 64 júliusában Róma egy része leégett, a romokon monumentális építkezés kezdődött. Nem sokat javított a császár népszerűségén, hogy megnyittatta palotáit a fedél nélkül maradók előtt is, és minden addiginál több pénzt áldozott a nép megsegítésére. Az építkezéssel egy időben beindult a rosszindulatú szóbeszéd, miszerint maga a császár volt a gyújtogatás okozója. Nero próbálta elterelni magáról a figyelmet, és a keresztényeket állította be bűnbakként. A legenda szerint az ellenük indított megtorlásnak lett áldozata többek között a vértanú Péter apostol is.

Russo szerint a Domus Transitoria, Nero első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan volt, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna. Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint Nero első palotájában a Palatinuson “mindent arany, drágakő és gyöngyház borított”.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Nero mindkét palotáját bejárhatják vezetett túrákon. A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

Videók:

Forrás: Érdekes Világ

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások