hír Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai fórum díjátadó Diplomadíj Hello Wood Octogon

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

A fődíjat Kovács Áron nyerte „Menedék a Zsil-völgyében” diplomatervével


KDHW | 2022.10.25

A legkiemelkedőbb diplomaterveket díjazták az október 18-án megrendezett átadó ünnepségen a Hello Wood építésziroda kiállítótermében. A Hello Wood, a MÉSZ és az Octogon együttműködésében létrehozott Hello Wood Diplomadíj a fenntartható építészeti gyakorlatokat központba helyező, vagy társadalmi üzenetet hordozó, kiemelkedő diplomamunkákat díjazta.

Az estét szakmai kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg, amelyen az építészet és az építészoktatás jövőjét járta körül a hallgatók bevonásával Fucskó Fanni, a Hello Wood munkatársa, Pethő László, a Geon vezető tervezője, Dévényi Tamás, a Budapesti Építőművészeti Műhely vezető tervezője, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője és vezető építésze. A beszélgetés részvevői egyetértettek, hogy az új programok, az automatizálás és a mesterséges intelligencia jelentős változást hoznak a tervezési folyamatokba, ugyanakkor Krizsán András elmondta, hogy kreativitásunk pótolhatatlanná tesz minket. A jövő építőanyaga Dévényi Tamás szerint a "semmi", a jövőt a semmi építészete jelenti majd, amely a már meglévő épületek átalakításával, hasznosításával foglalkozik.

A pályázatok elsőzsűrizését követően a legjobb tíz diplomaterv közül szakmai döntőbizottság választotta ki az első három helyezést és a különdíjat elnyerő pályamunkákat. A szakmai zsűri tagjai voltak Lánszki Regő, építészeti államtitkár; Krizsán András; Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője; Huszár András; és Fülöp Tamás, a Hello Wood csoportvezető építésze. 

A fődíjat Kovács Áron nyerte el, aki „Menedék a Zsil-völgyében” diplomamunkájában a romániai Szurdok-szorosban található, funkciót vesztett vasúti épületegyüttes és a mögötte húzódó támfal hasznosítására alkalmas menedékház és bivakok tervét dolgozta ki. Az első helyezéssel 150 000 forintos jutalomban részesült, emellett a második és harmadik helyezettel együtt részt vehet a Hello Wood által szervezett 2023-as Builder Summit összművészeti fesztiválon. 

A Hello Wood Diplomadíjon második helyezést ért el Varjú Kata „Roma Integrációs Ház és Tanoda Gilvánfán” diplomatervével. Harmadik helyezett lett Kovács Bátor Levente „Nádkép-restaurációs és -védelmi központ”-ja. Az Octogon magazin különdíját Molnár-Sztana Boglárka „HÉJ! – Hajléktalanság kérdéseire adható lehetséges Építészeti Javaslatok” című pályaműve nyerte el. A MÉSZ felajánlásával a nyertes diplomatervek továbbjutottak a régiós építészeti egyetemek nemzetközi diplomadíj versenyére. 

A visszajelzések alapján nem kétséges, hogy az első Hello Wood Diplomadíjnak jövőre is vinni kell tovább a lángot, hogy fórumot teremtsen az építészeti diskurzusnak. 

További információ: Hello Wood, Facebook, Instagram

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások