épületek cikk

Az UNESCO világörökség részét képező indiai Kailasa Templom építésének rejtélye


Java | 2019.10.25

Indiában található az a csodálatos építmény, melynek építési technológiája máig megfejthetetlen a régészek és építészek számára. Egyetlen dolog biztos, hogy a hatalmas épületet egyetlen darab sziklából faragták ki, s a hegyről lefelé haladva fokozatosan véshették ki a díszes templomot – több mint 1000 éve.

A méreteket figyelembe véve 400 000 tonna sziklát kellett eltávolítani az építés 18 éve alatt. Tehát minden egyes évben 22 222 tonna sziklától kellett megszabadulni a vésés során, vagyis naponta 60 tonna sziklától, ami óránként 5 tonnát jelentett – de ez képtelenség, főleg géppark nélkül, emberi erővel.

A több mint 1300 éves szentélyt Siva, a hinduizmus nagy istene tiszteletére építettek az Ellóriai-barlangrendszer részeként Indiában, Mahárástra államban. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, 8. században épült templom kivitelezését máig homály fedi. Aurangzeb muzulmán király uralkodása idején ezer embert bízott meg a templom földig rombolásával 1682-ben. Végül 8 000 fő dolgozott itt három évig, de csak minimális károkat tudtak okozni: a sziklaszilárd templom makacsul tartotta magát az utókor legnagyobb örömére. Aki ide ellátogat, sok szépségben gyönyörködhet.

Forrás: Hírmagazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások