sebesp | 2018.01.19
Betoncsövekből tervezett mikrolakásokkal könnyítenének Hongkong lakhatási válságán.

A hongkongi James Law Cybertecture stúdió kidolgozott egy alacsony költségű prototípust, melynek lényege, hogy egymásra rakható betoncsövekből alakítanának ki mikrolakásokat, amelyek a városi épületek közötti foghíjakat tölthetnek ki.

Az úgynevezett OPod Tube Housing projekt kiagyalói szerint a 2,5 méter széles beton csatornaelemekből átalakított 9,29 négyzetméteres otthonok jelenthetnék a megoldást az ázsiai metropolisz lakásproblémaira. James Law, a stúdió alapítója, úgy véli, hogy ezek a csőstruktúrák egymásra rakva megteremtik a megfizethető otthonokat a fiatalok számára a Hongkong városközpontjában lévő üres telkeken.

Azt mondta, hogy a lakók boldogan élhetnek a csövekben egy-két évig. Úgy véli, hogy "olyan fiataloknak lenne nagy segítség, akik nem engedhetnek meg maguknak a saját lakást".

Bar az OPod projekt jelenleg még csak koncepció, az építész egy prototípust mar felépített, hogy megmutassa, hogyan nézhet ki egy tipikus otthon. Az íves betonfalakon belül az otthonban nappali, főzési és fürdési lehetőség is rendelkezésre áll. A teljesen üvegezett elülső panel egyszerre ajtó és ablak.

Az alkotók szerint a mikrolakások gyártási költsége körülbelül 11 ezer angol font lenne, és havonta kevesebb, mint 300 fontért lennének bérelhetőek. Az egy hálószobás apartman átlagos bérleti díja Hongkong központjában jelenleg 1500 font fölött van.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások