hír exkluzív kiállítás ÉMI Nonprofit Kft. Solar Decathlon Solar Decathlon Europe szentendre szoláris

Egy hét múlva látjuk, milyenek a Solar Decathlon pályaművei

Szentendrei jövőskanzen


Csépé | 2019.07.05

Már csak egy hét, és a nagyközönség is megnézheti a jövő házait. 27 egyetemről 26 országból érkezett az a 10 csapat, akik a leginnovatívabb szolárházat próbálják megépíteni két hét alatt.

Az első közép-európai Solar Decathlon Szentendrén nyílik meg jövő hétvégén, és aki nem volt ott Madridban vagy Versailles-ban, és két év múlva sem akar kiutazni a németországi Wupperthalba, az ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megnézze: mit tudnak szolárépítészetből az egyetemisták.

A szakma előtt nem ismeretlen Solar Decathlon jellemzője, hogy az egyetemi – multidiszciplináris – csapatok nemcsak megtervezik részletekbe menően a házakat, de meg is építik. Az Odoo sikerén felbuzdulva jelentették be közel két éve, hogy a verseny Magyarországra jön, és egy hete az építkezés meg is indult.

De milyen épületek készülnek? Az ÉMI tematikát is adott az idei versenynek, és ez a meglévő épületek felújítása, akár tetőtérbeépítéssel, ráépítéssel.

A thaiföldi csapat PIR hőszigeteléses szendvicsfalakból húzta fel hihetetlen szervezettséggel az épületet, erre műfa burkolat kerül, és zöldfallal, télikerttel egészül ki a projekt.

A BME koeb csapata egy kockaházakhoz csatlakoztatható Koeb- (e: köb-) modult készít acélvázzal, ásványgyapot hőszigeteléssel, ami a régi házat "gyógyítja".

A belga csapat is egy kockával operál, ami hihetetlen gyorsan készült, lévén 5 modult készen hoztak, és így hamar összeszerelik a déli oldalon tornácos, faszerkezetű házat.

Szintén fából készül, de minden részletet beleértve a katalán - barcelonai - csapat háza, és itt is tornácot találunk a déli oldalon.

A franciák egy hagyományos, kétemeletes sorházat újítanak meg, hőszigeteléssel, akadálymentesítéssel, oldalt utólagos télikerttel: láthatóan komolyan véve a kiírást.

A miskolc és pécsi egyetemek konzorciumi csapata egy kockaházat egészít ki.

A hollandiai Delftből érkezett csapat előre kért egy betonszerkezetet, egy "meglévő" felhőkarcoló egy emeletét. Ezt egészíti ki high-tech (és szép, nem a szokásos fekete) homlokzati napelemekkel, hőszigeteléssel.

A sevillai csapat határozottan a leginnovatívabb, egy régi házra különböző dobozokat aggatnak rá, amik hőszigeteltek is, de még sörösdobozokat ráragasztva plusz napvédelmet is kapnak. Bár talán a rétegeltlemezre ragasztott dobozok nem a legtartósabb szerkezetek ezen a klímán...

A Valenciai Egyetem csapata egy hagyományos, azon a vidéken szokványos épületet újít fel, nagyjából a szokásos módon.

Szép a bukaresti csapat többféle faszerkezettel operáló megoldása, bár némelyik tartó túlméretezését nehéz lenne indokolni.

A kiállítás július 13-ától látogatható.

 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások