hír exkluzív repülőtér finn építészet Finnország Helsinki repülőtér

Folyik a Helsinki-Vanta repülőtér T2 termináljának bővítése


Timaffy | 2021.03.24

Még a koronavírus-járvány előtt kezdték el Helsinkiben az egyre zsúfoltabb repülőtér bővítését. A pandémia miatt a T2 terminál zsúfoltsága ugyan megszűnt, de bízva a jövőben tovább folyik az építkezés.

Két lépésben történik a bővítés: először felépítik az új, 40 000 m2-es terminált, majd felújítják a 35 000 m2-es régit. Mivel nagyon megnőtt az Ázsiából érkező turisták száma, főleg a nem-schengeni övezetből érkezők számára bővítették a biztonsági ellenőrzés területét. Emellett a poggyászkezelő létesítményeket és a kiskereskedelmi üzleteket bővítik. Az új épületet szervesen hozzákapcsolják a már meglévőhöz. Az érkező utasokat elkülönítik, ezzel szétválasztva az indulási és érkezési folyamatokat. 
11 új kaput építenek a repülők számára: kettőt délre és kilencet nyugatra.

Élő kamerakép az építkezésről ezen a linken érhető el
Az oldalon nemcsak élőben nézhetjük az építkezést, hanem vissza is mehetünk az időben, megnézhetjük a korábbi fázisokat is. A kép alatt kiválaszthatjuk, melyik nap melyik órájára vagyunk kíváncsiak, és a kiválasztott időponttól előre és hátra is haladhatunk az időben havi (kk), napi (pv), óránkénti (tunti) és 10 perces időközökben (min).

A T2 terminál bővítése és felújítása körülbelül négy évig tart. Az építkezés 2019 januárjában kezdődött a P1 és P2 parkolóházak lebontásával. Az új bejárat, az indulási és érkezési csarnok várhatóan 2021-ben nyílik meg. A régi épület felújítása 2020-ban kezdődött, és 2023-ban fejeződik be a tervek szerint.

A beruházó Finavia egymilliárd euró költséggel számolt, azonban a koronavírus-járvány miatt a forgalom 90%-kal csökkent, ezért a kormány 350 millió euróval támogatja a céget. Úgy döntöttek, hogy a pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére folytatják a munkát. Ez a Finavia történetének legnagyobb fejlesztési projektje.

Az indulási csarnok már áll, és elkezdték a leglátványosabb részének, az épület fából készült álmennyezetének az építését. Az új bejáratot az ALA tervezte, az ő munkájuk az Oodi, a helsinki központi könyvtár épülete is. (A könyvtárról a Metszet 2019/4. számában írtunk, a cikk itt megtekinthető.)

A fogadócsarnok közepére Luoto névre keresztelt diorámát terveztek, ez fogadja a Finnországba érkező utasokat . Nyugtatja az idegeket, és felfrissíti a fáradt utazókat. Másrészt összeköti a repülőteret Ázsiával, ahol a sziklakertnek és a bonsainak többezer éves hagyománya van. A Luoto üzenete, hogy a természet az egyik legfontosabb látnivaló Finnországban. A Luoto is jó ütemben épül. A sziklaalapot már a helyére hozták, és a természetes kőpadló készen áll.

A terminál bővítése során gondolnak a koronavírus-járvány miatti egészségügyi intézkedésekre, így például kézfertőtlenítő adagolókat helyeznek el a bejáratoknál. A bővítéssel több hely lesz az utastérben, ez eleve megkönnyíti a biztonsági távolság megtartását.

A T2 terminál bővítésének első részében új buszpályaudvart építenek, mellette pedig zöld terület alakítanak ki, ahol többek közt kutyafuttató is lesz. Az új P1 és P2 parkolóházak már készen vannak. Ezeket akkor nyitják meg, ha megnő az utasforgalom. 

Tervezők: Arkkitehtitoimisto ALA, PES-Arkkitehdit Oy
Képek: Tuomas Uusheimo, SRV
Forrás: Arkkitehtitoimisto ALA, PES-Arkkitehdit Oy, SRV, Luoto SRV

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások