színkép | 2013.08.14
Az idei téma a 2013. évi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódik, melyet számos rendezvény kísér.

A természetes tavak és folyók védművei, hídjai, a kastélyparkok és közterületek tavaihoz kapcsolódó építmények, a forrásházak, kutak, víztornyok és tározók, a fürdők, a csatornázással kapcsolatos létesítmények épített örökségünk mindennapi és nagyon fontos részei.
Bemutatásukkal egyben tisztelegünk ipari építészetünk, technikatörténeti eredményeink előtt.

A kiemelt téma azonban nem mutatja be hazánk építészeti értékeinek sokszínűségét. A Kulturális Örökség Napjain örömmel adunk hírt minden értékes, érdekes épület megnyitásáról vagy a hozzájuk kapcsolódó programokról, sétákról. Éppen ezért szeretettel
várjuk minden eddigi és új helyszín jelentkezését!

Országos jelentőségű évfordulók, események 2013-ban többek között: A Pesti árvíz tragédiájának 175. évfordulója, Pollack Mihály, Henszlmann Imre, Lechner Lajos, Lajta Béla születésének, Klösz György halálának kerek évfordulói. Gödöllő a szecesszió évét ünnepli, a Sváb-hegyi víztorony 100 éves, s több kastélypark is megújult – részben vagy teljesen.

Kit ne érdekelne, mi van a zárt kapuk mögött? Milyen egy víztorony belseje? Milyen értékeket rejt egy lakóház, kastély vagy éppen valamelyik ismert közintézményünk épülete? Milyen fák, bokrok, virágok nőnek a zárt parkokban? Mit üzen nekünk épített, természeti vagy régészeti örökségünk?

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg hatalmas népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat (European Heritage Days).
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

E hétvégén általában százezrek kerekednek fel, hogy végiglátogassák a számukra érdekes helyszíneket. Sokan (egyre több csoport is) már előre útitervet készítenek. A látogatók száma évről-évre nő.

Egy-egy épület, helyszín megnyitását bárki kezdeményezheti – a tulajdonos, kezelő, működtető engedélyével és egyetértésével. A csatlakozó épületnek, helyszínnek nem kell feltétlenül védettnek lennie, funkcióját tekintve sincs semmilyen követelmény, bár lényegesen nagyobb számú érdeklődőt vonzhat, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékkel bír. Fontos a kortárs építészet, tájépítészet, a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők bemutatása is.
A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, ezért a kezdeményezők maguk döntik el, mekkora részt tesznek bejárhatóvá, és milyen rendezvénnyel várják az érdeklődőket, viszont az ő felelősségük, hogy a benevezett helyszín, program vagy séta a meghirdetett időpontban elérhető legyen. A jelentkezés feltétele az ingyenesség.

A Kulturális Örökség Napjai ma már mozgalom, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és a civil szervezetek vesznek részt benne, fognak össze, hogy bemutassák épített örökségüket. A részvétel egyúttal arra is jó alkalom, hogy önkéntesek és látogatók együtt ünnepeljék a helyi értékeket, jó hangulatú, közös élményben legyen részük, és erősítsék az összetartozást.

Kérjük, népszerűsítse Ön is a Kulturális Örökség Napjait, hogy minél többen csatlakozzanak azokhoz, akik már évek óta mutatják be épített és természeti örökségüket! Juttassa el a csatlakozási lehetőség hírét mindazokhoz, akik hajlandóak bemutatni épületeiket, kertjeiket, környezetüket!

Szeretettel várunk minden csatlakozni vágyót határon innen és túl: tulajdonosokat, használókat, kezelőket, helyi aktivistákat, helytörténészeket és helytörténeti köröket, szakmai és civil szervezeteket, iskolákat, múzeumokat, könyvtárakat, művelődési intézményeket, önkormányzatokat, cégeket, turisztikai irodákat!

Csatlakozás a http://www.oroksegnapok.hu honlapon!

Teljes felhívás: www.oroksegnapok.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások