zöldi anna | 2013.03.01
A Széchenyi Akadémia idén, 20 éves fennállásának évfordulójára ünnepi kiadvánnyal jelentkezik, melynek bemutatója a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz. Ez az esemény adta az apropóját egy összművészeti fesztivál megrendezésének, mely 2013 nyarán hetente több eseménnyel lesz jelen a fővárosban, és bázisát a FUGA belvárosi helyiségei jelentik

A 2013. február 27-én tartott sajtótájékoztatón Nagy Bálint, a Fuga programigazgatója, elmondta: a fesztivál gondolata a kiadvány kapcsán vetődött fel először. A könyv az Akadémia fotóanyagából válogatva mutatja be az elmúlt húsz év történetét. A gazdag anyagot látva úgy érezték, hogy a Széchényi Akadémia, amely – Ferencz Győzőnek, az akadémia ügyvezető elnökének a sajtótájékoztatón elhangzott szavait idézve – szakmai testület, és nem feladata a műsorszórás, ezúttal megérdemli a nyilvános figyelmet. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát 1992-ben hozták létre az akkori elnök, Kosáry Domokos javaslatára. A tagok a magyar művészeti élet kiválóságai, politikai meggyőződéstől és hovatartozástól függetlenül kikezdhetetlen életművel rendelkező alkotók. Az akadémiának öt osztálya van: Irodalmi, Képző- és Iparművészeti, Zenei Alkotóművészeti, Mozgókép- és Színházművészeti, valamint Építőművészeti – ez utóbbi 2010-ben alakult meg az akkori elnök, Dobszay László kezdeményezésére. (építész tagok: Puhl Antal, Skardelli György, Turányi Gábor, Winkler Barnabás - elnök, Zsigmond László). A tagok javadalmazást nem kapnak, és tagdíjat sem fizetnek. Az akadémia zárt testület, amely igen szerény költségvetésből gazdálkodik (idén 12,1 millió forint). A testület jelenlegi elnöke Makk Károly filmrendező, ügyvezető elnöke Ferencz Győző költő.
A 2013. július 18. és szeptember 8. között megrendezésre kerülő fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy akadémia munkásságát a szélesebb közönségnek bemutatassák. A nyári szezonban a külföldi látogatók érdeklődésére is számítanak, ezért számos program angol és német nyelven is zajlik majd. Igyekeznek a lehető legtöbb tagot a munkába bevonni – eddig mindenki örömmel fogadta felkérést.
A fesztivál még formálódó programja valóban a művészetek minden ágát felöleli. 7 rendező 300 filmje szerepel majd folyamatos vetítésen, emellett a kiemelt vetítéseken, a még élő alkotókkal is találkozhat a közönség. Az irodalom területén alkotó művészek felolvasóesteken mutatkoznak be, augusztus 22-én pedig óriási, mintegy 2000 kötetet felvonultató könyvkiállítást szerveznek a FUGA-ban az Akadémia tagjainak nevéhez fűződő kiadványokból. Hetente átlagosan 3-4 eseményt, irodalmi, színházi, építészeti programokat, valamint koncerteket terveznek. 2013. július 18-án 66 képzőművész válogatott alkotásaiból nyílik kiállítás a FUGAban, a záróesemény szeptember 8-án komolyzenei koncert lesz. A fesztivál anyagi bázisát az előző este, szeptember 7-én a 2B galériában a tagok által felajánlott művekből rendezett aukció jelenti. A képzőművészeti tárlatok kurátora Jerger Krisztina és Uhl Gabriella. A FUGA mellett a 2B Galéria, a Centrális Galéria és a HAP Galéria csatlakozott a rendezvénysorozathoz – az utóbbi belső udvara kiválóan alkalmas színházi estek befogadására. A FUGA Építészeti központ a fesztivállal a Széchenyi Akadémia politikailag független, a magyar kulturális élet kiválóságait tömörítő testületének munkássága előtt kíván tisztelgetni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások