hír épületek videók, animációk lakóépület Németország 3D nyomtatás

Németországban már épül az első 3D nyomtatással megvalósuló társasház


sebesp | 2020.11.26

A Bajorországban található épület öt apartmant foglal magában összesen 380 négyzetméter lakóterülettel. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek és rekordsebességgel dolgozik.

Megkezdték Európa legnagyobb 3D nyomtatású apartmanházának építését a „BOD2” nevű 3D építési nyomtató segítségével. Ez a jelenleg elérhető leggyorsabb nyomtató a piacon, így az ambiciózus terv mögött álló csapat azt reméli, hogy hat hét alatt be is fejezik a nyomtatási folyamatot.

A rendszer nyomtatófeje három tengelyen mozog egy biztonságosan összeszerelt fémkereten. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató a konstrukció bármely pontját el tudja érni, így csak egyszer kell kalibrálni, amivel időt és költségeket takarítanak meg.

A folyamat során a nyomtató kihagyja a víz, az áram és egyéb gépészet csöveit és csatlakozási helyeit, amelyeket később kell beépíteni. A BOD2-t úgy tanúsították, hogy a nyomtatás alatt munkát lehessen végezni a helyszínen. Ez azt jelenti, hogy a kézi munka, például az védőcsövek és csatlakozások telepítése könnyen integrálható a nyomtatási folyamatba.

Az épület nyomtatásához használt „i.tech 3D” anyag kiváló szivattyúzási és terítési tulajdonságokkal rendelkezik. Két kezelőnek kell futtatnia a nyomtatót a nyomtatófejjel, a nyomtatási eredményeket kamera figyeli. 1 m/s sebességgel a BOD2 mindössze öt percet vesz igénybe, hogy egy négyzetméteres dupla héjú falat kitöltsön. Az építkezés befejeztével az apartmanokat a bemutató apartmanként használt egység kivételével bérbe adják.

Az épületet a Mense-Korte ingenieure + Architekten tervei alapján készül, és minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik.

Forrás: peri.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások