hír épületek fürdőfelújítás Világörökség

Október végén indul a Rudas fürdő déli szárnyának felújítása.

Átadás 2014 augusztus vége


Java | 2013.10.09
Az év elején frissen átadott, félmilliárd forintból gondosan felújított Rudas Gyógyfürdő déli csücskében, egy valamivel több, mint 500 négyzetméteres épületrész, a Magyar Állam tulajdonában lévő egykori "Palackozó üzem" még rontja egyrészt az épület egészének összképét, másrészt a világörökségnek minősülő Duna-parti látképet.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet. A Világörökség részét képezi a Szabadság és a Margit híd által közrefogott budai és pesti Duna-part, valamint a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellérthegy a Szabadság-szoborral és a Citadellával, a budai hegyen álló Vár épületei; a királyi palotával, a Víziváros barokk templomai és törökkori fürdői.

Az épület déli része megújításának előfeltétele volt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a fürdő déli, leromlott állagú épületrészét átadja hasznosításra a Budapest Gyógyfürdői- és Hévizei Zrt.-nek, de ez már hónapokkal ezelőtt megtörtént. A minap végre a Fővárosi Közgyűlés is hozzájárulását adta, s október végén startol a Rudas Gyógyfürdőt érintő legújabb fejlesztési munkálatok.
Az új részlegben termálvizes medencék, gyerekpancsolók, jacuzzik, szauna világ, s elegáns napozó terasz létesül, ahonnan rálátunk majd a Gellért hegy meredeken emelkedő szírtjeire, másrészt a békésen hömpölygő Dunára. A beruházás költsége előzetes kalkulációk szerint eléri az egymilliárd forintot, amit a fürdő üzemeltetője saját forrásból finanszíroz. A látogatóknak várhatóan jövő év augusztus végén adják át a Rudas új épületszárnyát.

Forrás: www.origo.hu
Látványtervek: Rudas fürdő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások