hír exkluzív díj acélszerkezet finn építészet kínai kultúra

Öt jázminszirom acélból

Fuzhou-szoros Kulturális és Művészeti Központ – Fuzhou Strait Culture and Art Centre


Timaffy | 2021.04.12

A finn Acélszerkezeti Szövetség által odaítélt Év acélszerkezete 2020 díjat a kínai Fuzhou-szoros Kulturális és Művészeti Központ kapta. A kínai épületegyüttes azért nyert finn díjat, mert a kulturális központ tervezője a finn PES-Architects. A cégnek két irodája is van: egy Helsinkiben egy pedig Sanghajban.

A Fuzhou-szoros Kulturális és Művészeti Központ nyerte a finn Acélszerkezeti Szövetség (Teräsrakenneyhdistys) alapította „Év acélszerkezete 2020” díjat (Vuoden2020 Teräsrakenne) . A 153 ezer m2-es kulturális és művészeti központ 2018-ban készült el a kínai Fuzhou-ban, a PES-Architects 2014-ben meghívásos pályázaton nyerte el munkát. A kulturális komplexum öt különálló épületből áll – operaház, koncertterem, multifunkcionális színház, művészeti kiállítóközpont és mozi. Az épületeket ívelt galériák kapcsolják össze a homlokzatok formáját követve.

A zsűri külön elismerését fejezte ki az acélszerkezetek kecses alkalmazásáért, ebben jelenik meg a finn szaktervezés sikere. Az ívelt belső galériákon magas üvegezett falak vannak, amelyeket kerámia burkolatú kettős homlokzat árnyékol, amit pedig egy összetett acélszerkezet támaszt meg. A projektben használt különféle anyagok – acél, beton, üveg, valamint helyi kerámiák és bambusz – egységes egészet alkotnak. A tervezés paraméteres modellezéssel és a különböző tervezőcsoportok szoros együttműködésével valósult meg. Matti Haaramo a Vahanen Group részéről vett részt az acélszerkezet tervezésében, mint a PES-Architects szaktanácsadója.

A komplexum kisebb részekre bontása emberközpontúbbá teszi az épületegyüttest, és megkönnyíti a felhasználók számára a beltérben és a szabadban való közlekedést. Minden épületnek van egy központi része – egy ívelt galéria, ez követi a főhomlokzat görbületét –, amely integrálja a belső teret az épület körüli Jázmin-kerttel, valamint a Mahangzhou-sziget természeti környezetével.


Vezető tervezők: Pekka Salminen (főtervező), Martin Lukasczyk (projektépítész), Lai Linli (projektvezető).

Martin Lukasczyk otthonát bemutató írásunk: Az építész vörösfenyő háza

Projektinformáció

  • Bruttó terület: 153 000 m2
  • Funkciók: operaház (1600 férőhely), koncertterem (1000 férőhely), multifunkcionális színház (700 férőhely), művészeti kiállítóterem, moziközpont
  • Magasság: 62 méter
  • Fő anyagok: acél, beton, bambusz és egyedi fejlesztésű kerámia

Képek: gooood.cn
Forrás: PES-Architects, PES-Architects, SAFA

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások