ersekmate | 2023.07.13

A berlini székhelyű DOM publishers kiadó az ukrán válságra adott válaszként az ország építészetével, jövőképével foglalkozó munkákat jelentetett meg az elmúlt napokban.

A népszerű, számos várost lefedő Architectural Guide (Architekturführer) sorozatot is jegyző kiadó honlapján már rendelhetőek az új könyvek, amelyek témája a háború építészeti következményeihez, az érintett városok jövőképéhez, lehetőségeihez kapcsolódnak. A 2022-ben indított Histories of Ukrainian Architecture program keretében megjelenő kiadványok angol, német és ukrán nyelvűek, illetve az Architectural Guide sorozat Kijevet és Harkovot tárgyaló részei kétnyelvű, angol-ukrán változatban is elérhetőek lesznek.

Karsten Pålsson: How to Design Humane Cities; Urban Block Cities
A dán építész, urbanista két könyvében az emberi léptékű, emberközpontú városfejlesztés, illetve a városi tömbök mint fenntartható várostervezési koncepció alapelveit tárgyalja. A harkovi egyetem tanára, Liudmyla Shvets fordításában ukránul is olvashatóak a korábban angolul publikált művek.

Bo Larsson (szerk.): The City as a Political Pawn
A kötet négy város: Csernyivci, Lviv, Chișinău és Wrocław példáján keresztül mutatja be a külső hatásra hirtelen megváltozó körülmények (kitelepítések, megszállás), és a megőrzött, megmaradt épített szövet közötti feszültségeket. A kiválasztott városok lakosságában a második világháborúban nagyszámú áldozatot követelt, a túlélők számára az új korszak mégis a régi épületekben kezdődött meg. A válságban érintett ukrán városok jövőképe számára fokozott relevanciával bír az 560 oldalas, történeti áttekintést és tanulmányokat gyűjtő, azok tanulságát megfogalmazó összeállítás.

A Vision for Mariupol
Az interdiszciplináris, nemzetközi szerzői kollektíva által jegyzett könyv az ostromlott, csaknem megsemmisített, szimbolikus jelentőségű város újjáépítésének lehetőségeivel foglalkozik. Angol és ukrán kétnyelvű kiadásban, számos illusztráció segítségével rajzolódik ki az olvasó előtt a gazdasági, építészeti rehabilitáció pozitív jövőképe.

Urban Coalition for Ukraine
A Ro3kvit több mint 80 szakértőt tömörítő szervezet az ukrán infrastruktúra, városi és vidéki környezet helyreállításának megtervezését tűzte zászlajára. A kiadvány működésük első évét mutatja be, az urbanizmus, lakásépítés, szabályozások, és identitás kérdéseit esszék, beszélgetések és projektleírások formájában dolgozva fel.  A kiadvány angol nyelven jelent meg.

A kiadó reményei szerint az új könyvek lehetőséget biztosítanak az ukrán szerzők munkáját hazájukon kívül is széles közönség elé tárni, illetve a korábbi években megkezdett nemzetközi szakmai kommunikációt fenntartani.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások