fati | 2011.06.19
Milánóban egy nagyobb léptékű rendezési terv részeként három sztárépítész tervezett felhőkarcolót: Arata Isozaki, Zaha Hadid és Daniel Libeskind. A designboom Isozaki milánói irodájában járt
A designboom internetes design-oldal nemrég ellátogatott az Arata Isozaki + Andrea Maffei Associati milánói irodájába, hogy meglesse Milánó egykori történelmi vásárközontjának (Fiera Milano) helyén a megépítés fázisába jutott új felhőkarcoló-komplexum, a 'CityLife' projekt 'Endless Tower'-ként (Végtelen torony) emlegetett, Isozakiék által tervezett épületét.

A 2003-ban lezajlott nemzetközi tervpályázaton a vásárközpont 'CityLife' címmel futó rendezési tervének részeként több projektet választottak ki megépítésre: Arata Isozaki, Zaha Hadid, Daniel Libeskind és Pier Paolo Maggiora terveit, köztük három felhőkarcolóét. A beceneveken emlegetett toronyházak tervezői: az 'egyenesé' Arata Isozaki, a 'csavarté' Zaha Hadid, és a 'meghajlóé' Daniel Libeskind.

Arata Isozaki irodaépülete választ kívánt adni a város ipari negyedének összevisszaságára azzal, hogy újraértelmezi és egy egyszerű gesztussal rendezi a Milánóban tetten érhető komplex várostervezési feszültségeket. A felhőkarcoló karcsú, modern tömege az új városközpont jelképe lesz majd.

Az áttetsző homlokzat bepillantást enged az épület gépészeti elemeire és funkcióra, a hullámzó tömeg szerkezetére, de látszanak kívülről a födémlemezek és a belső elrendezés is. Mivel komoly megkötések voltak az épület méretével kapcsolatban (21x58 méterbe kellett beleférnie), a keskeny és hatékonyan megtervezett alaprajz csak még inkább kihangsúlyozza az épület vertikalitását, és a maga 202 méterével a környező épületek fölé tornyosuló karcsú tömegét.

Az általános, központi mag köré szervezett felhőkarcoló-típustól eltérően Arata Isozakiék toronyházában a közlekedőaknákat a tömeg két szélén találjuk, és köztük beékelve a nagy és flexibilisen kialakítható irodatereket. A toronyház moduláris rendszerű, amelynek alapegysége az akár vég nélkül ismételhető keskeny, hosszú, hatszintes irodamodul. Az egyes modulokat kívülről is láthatjuk, a kissé konvex üvegburkolatos homlokzati egységek mutatják helyüket. Ezek függőleges egymásrarendezéséből adódik az épület 'hullámzó', vibráló látványa. A homlokzat kétrétegű üvegburkolata az átláthatóságon túl lehetővé teszi azt is, hogy minden irodából zavartalan kilátást kapjunk a városra.

Az építési munkák idén szeptemberben kezdődnek, a tervezett átadás 2015-ben várható.a képek forrása: Arata Isozaki + Andrea Maffei Associati
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások