fati | 2011.09.25
Idén az egyik legjelentősebb brit építész, David Chipperfield kapta a London Design Festival hagyománnyá váló megbízását; kompozíciójában egy fémbevonatú építészeti szövettel kísérletezett

A ‘Size + Matter’ (Méret + anyag) építészeti projekt már négy éve a londoni dizájnfesztivál egyik fontos eleme. Lényege, hogy neves tervezők anyagokban vagy speciális gyártási technológiákban gondolkodva hozzák létre építészet-közeli, de azt gyakran túlhaladó műveiket. Az építészek felkérésének célja a kreativitás és az anyaghasználat dinamizmusának megmutatása. Az elmúlt években David Adjaye, Shigeru Ban, Paul Cocksedge, Zaha Hadid, Amanda Levete és Marc Newson tervezett munkákat a projekt keretén belül.

Idén az egyik legjelentősebb brit építész, David Chipperfield követte a sort. Chipperfield kompozíciójával a Sefar Architecture Vision fantázianevű építészeti szövettel kísérletezett. Az építész két üveg-acél pavilont állított fel a londoni Royal Festival Hall előtt az idei dizájnfesztiválra. A terv alapját képező anyag, a fémbevonatú szövetháló egyik oldala fekete, a másik különböző fémbevonatokat kapott. Az installáció panelei így egyszerre áttetszőek és tükröződőek. Az egyik pavilon függőleges üvegpanelei közé rézzel bevont szövetháló került, amitől az istalláció falai bronzszínű fényt kaptak. A másik pavilon ezüst, a két üvegtábla közötti szövet alumíniumbevonatának köszönhetően. A pavilonok érdekessége, hogy azok árnyalata a napszaknak megfelelően folyamatosan változik. Így a két azonos szerkezetű pavilon a kétféle fémbevonatnak köszönhetően kerül egymással párbeszédbe. Keretnélküli laminált üvegtábláit a bevonat színével megegyező árnyalatú rozsdamentes acélötések tartják.

Az installációkat az Arup szerkezeti és üvegszerkezeti szakértői segítségével kivitelezték.

Forrás: dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások