családi házak épületek cikk lakóház Spanyolország

Kicsi a bors, de erős – avagy figyelemreméltó projektecskék (3)

8x8 méteres minimálház


enyary | 2011.04.01
A katalán építész neve fiatal kora ellenére már ismerősen csenghet, miután első minimalista házának sikere, melyben nemcsak saját otthona, de irodája is működik a fél világot bejárta. Projektjei javarészt Formentera szigetén találhatók, mely a spanyol Baleár-szigetek legkisebbike, és legnyugottabbja, a felkapott Ibiza tőszomszédságában.

Építész: Marià Castelló Martínez
Munkatársak: Albert Yern, Ferran Juan, Sonia Iben Jellal, Jesús Rodríguez
Fotók: Lourdes Grivé + Marià Castelló

A természetes környezetében szabadon álló kisméretű lakóépület minden felesleges sallangtól mentes, nem kíván versenyre kellni sem a közvetlen érintetlen táj, sem a tengerparta, kikötőre nyíló panoráma szépségével. A vadontermő őshonos növényzet karéjában önfeledten kívánja élvezni a szikrázó napsütést.

A szabályos 8x8 m-es négyzetalaprajzú ház közösségi életterei, a nappali-konyha-étkező egy, részben szeparálható légtérben kaptak helyet. Ehhez csatlakozik az épület főhomlokzatát képző terasz, melynek dekoratív pergolás szerkezete nyújtja karakterét a kis épületnek.
A közbenső vizesblokkból nyílik a dolgozó és a hálószoba.

A meglévő építményhez csatlakozó lakóház terveit egy tanár számára készítette az építész, akinek letisztult, tetőteraszos otthona harmonikusan illeszkedik a sziget hagyományos alacsonysűrűségű településszerkezetébe, a mediterrán égöv jellegzetes hófehérre meszelt házikóinak hangulatát idézve.
Nemes egyszerűsége az elemi jólétet szolgálja. Kell ennél több?...

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások