hír Kína operaház zaha hadid

Repedezik Zaha Hadid operaháza Kantonban


fati | 2011.07.11
Zaha Hadid kantoni "intergalaktikus űrállomásra" hasonlító operaházát az egekig magasztalták a kritikusok, de most más miatt került újra reflektorfénybe.

Alig telt el egy év a dél-kínai Kanton (Guangzhou) Zaha Hadid által tervezett operaházának megnyitója óta, máris repedések keletkeztek a falakon és a plafonon. Az esővíz több helyen becsorog, és az ablakok üvegpanelei közül több is lepotyogott.

Az állandó társulat nélkül működő operaház több mint 130 millió angol fontba került, öt éven át épült fel és óriási elismerést hozott az iraki származású Hadidnak.

A Kínára mostanában jellemző gyorsan összecsapott építkezések hibái itt is jelentkeztek: az épület íves, hullámzó formáit burkoló 75 ezer gránitlap egy részét már ki kellett cserélni. Az építési hibák igen kellemetlenül érintik a dél-kínai 14 milliós szupervárost. A helyi lap idézte a szakértőket is, akik hihetetlenül kínosnak tartják, hogy az épület máris szétesőben van.

Yu Huiyao, az operaházat kivitelező cég egyik vezetője elmondta, hogy rendkívül nehéz volt az épület különleges igényeinek megfelelni. "Nem az épület tervei okozzák a minőségi problémákat, hanem az, hogy a terv bonyolultságát nem tudtuk számításba venni az építés megkezdése előtt" – mondta. Állítása szerint nincs a világon olyan kivitelező vagy építész, aki becsülettel elmondhatná, hogy hibátlan épületet hoz létre a minőségellenőrzés kijátszása nélkül.

A város önkormányzata visszautasítja, hogy az operaházzal bármi probléma lenne, hiszen alapos vizsgálat után mindent rendben levőnek találtak. Szerintük a hibákat a városban uralkodó igen párás levegő okozta, míg a repedések oka a szokásos zsugorodás volt.

Az operaház szóvivője nem nyilatkozott az építéssel kapcsolatban, de Zaha Hadid irodájának képviselője megerősítette, hogy az épülettel problémák vannak. "Megbízónk és a kivitelező az épület építésének legelső lépései óta rendkívül lojális volt. Az épület megvalósítása a legnagyobb figyelemmel és hozzáértéssel történt. A felmerült néhány felszínes probléma megoldásán a megbízóval közösen dolgozunk" – mondta el Hadid képviselője.

Számos kínai épület épül gyorsított menetben, ami persze nem tesz jót az építés minőségének. A képet tovább árnyalja a szinte mindenütt jelenlevő korrupció, illetve az a kilátás, hogy egy-egy épület csak mintegy 25 évig áll majd, utána úgyis elbontják és újraépítik.

Zaha Hadid Rem Koolhaas és a Coop Himmelb(l)au javaslatait megelőzve 2002-ben nyerte meg az operaházra kiírt tervpályázatot.

forrás: The Daily Telegraph

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások