hír

Viñoly is tornyot épít New Yorkban


fati | 2011.09.07
A napokban jelentették be, hogy az CIM Group ingatlanbefektető cég és Harry Macklowe ingatlanfejlesztő megbízásából az uruguayi építész, Rafael Viñoly 70 szintes felhőkarcolót tervez New Yorkba
A toronyházban, amely New York egyik legelegánsabb sugárútján, a Park Avenue-n az egykori Drake Hotel helyén épül fel, szálloda, üzletek és luxuslakások lesznek.

Ha épp nem Frank Gehry-ről van szó, akkor manapság egy építész megbízásából általában nem lesz sajtóhír, a Drake Hotel története azonban nem szokványos. A Park Avenue és a 56th Street sarkán álló klasszikus épületet az ismert amerikai ingatlanfejlesztő, Harry Macklowe bontatta le, nem kis felháborodás közepette. A helyére üvegtornyot képzelt el, de a válság az ő cégét is elérte, így egy darabig semmi nem történt. A világ egyik legértékesebb telke így évekig üresen állt, mígnem a Los Angeles-i CIM Group meg nem vásárolta a szálloda hűlt helyét. A megegyezés szerint a 73 éves Macklowe továbbra is része maradt a projektnek, és az ő ötlete volt, hogy Rafael Viñoly legyen a felhőkarcoló tervezője. Bár a tervek még nem szivárogtak ki, annyit már lehet tudni, hogy Macklowe irodájában ott áll a felhőkarcoló makettje. Vajon lesz-e olyan jó, mint Frank Gehry felhőkarcolója?
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások