rendezvény díszítés építészet ornamentika pattern

12 fal – Építészet és kortárs ornamentika

12 fiatal építésziroda díszít ki egy üresen álló épületet Veszprémben


Smiló Dávid | 2018.09.26
Magyar és nemzetközi irodák érkeznek Veszprémbe, hogy feldíszítsék az évek óta üresen álló volt Ének-Zenei Általános Iskola épületét. Olyan irodák mutatkoznak be, akik az elmúlt években több irányból is közelítették a kortárs építészet és ornamentika kapcsolatát.

A századforduló művészetét nagy mértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

Az elmúlt években újfajta érdeklődés tapasztalható az ornamentika témája iránt. Ez a folyamat egyéni alkotásokban és egymástól egyelőre elszigetelt párbeszédekben érhető tetten a nemzetközi építészeti porondon. A hagyományos jelentéstől eltérően a díszítés már nem másodlagos, vagy kiegészítő funkcióval bír, hanem mint építészeti minőség értelmeződik. Kortárs feltörekvő építészek és építészeti alkotócsoportok sora próbálja kialakítani viszonyát a mindig elfelejtett, de mindig újra előkerülő ornamentikához.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait. Szám szerint 12 darabot.

Megnyitó: 2018. október 17. 15:00

A kiállítást megnyitja: Porga Gyula, Veszprém város polgármestere
Szakmai bevezetőt mond: Kovács Dániel művészettörténész
A kiállítás ingyenesen látogatható hétköznaponként 9 és 17 óra között, hétvégén zárva.

Résztvevők:
Architecture Uncomfortable Workshop
Enorme studio
False Mirror Office
Adam Nathaniel Furman
Gyulai Levente
MNPL Workshop
O.K. (Office Kovacs)
Giacomo Pala
Paradigma Ariadné
Space Popular
TREES
VERY GOOD Office

Szervezők: Paradigma Ariadné és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kurátorok: Csóka Heléna, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs
Szakmai konzulens: Kovács Dániel
Grafika: Kazsik Marcell
Fordítás: Zsámboki Miklós
Kivitelezés: Neopaint

A projekt a Veszprém Európai Kultúrális Fővárosa 2023 pályázat keretében valósult meg.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások