tervek Liget-projekt Városliget

2023-ra egyedülálló okos városrész jön létre a Városligetben


Java | 2019.09.17

A SMART Liget tervezése során a tervezők gondoltak egy merészet, s tervezéseik során részben a bécsi okos városfejlesztéseket vették alapul, s azok tapasztalatai alapján finomra hangolták a Városliget megoldásait.

Európában is egyedülálló infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Először is csökkentik a Ligetben lévő épületek energiafelhasználását. A hatékonyság növelése érdekében az épületeket úgy alakítják ki, hogy automatikusan mindig csak annyi energiát használjanak fel működtetésükhöz, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók maximális komfortérzetének kiszolgálásához szükséges. Növelik a belső terek növényzetét, s az épületek és a park digitális szolgáltatásainak összekapcsolása révén jövőbe mutató hatékony látogatói élmény valósul meg. Ez pontosan azt jelenti, hogy a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó tevékenység – egy okostelefon alkalmazása segítségével gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni. A Smart Liget alaprendszerhez kapcsolódhatnak a mindennapjainkban használt szolgáltatások, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. A rendszer támogatja az akadálymentességet olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. 

Mindezek mellett a park teljes autómentesítésével, a megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává alakul, így a főváros leginkább környezetbarát helyének számít 2023-tól.

Fotók: Magyar Építők
Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások