Java | 2016.09.21
Vincent Callebaut a bioépítészet híve lágy ívű üvegcsarnokot ültetett az eredetileg józan, modern kockaépület tetejére. Az új botanikus központjával kívánja a tervező Brüsszel levegőjét megtisztítani a káros anyagoktól, sőt kizárólag saját természetes energiaforrással üzemeltetni az épületet.

Adva volt egy 1977-ből származó modern épület, mely a tervek alapján összesen 274 azonos, változatos növényzettel díszített betonmodulból áll. A koncepciós javaslat szerint a webkábelek sokaságai az ide telepített növények szerteszét futó indáinak és ágainak takarásában teljesen láthatatlanná válnak. A sok virágágyás gátat vet az épület működtetéséből adódó káros széndioxid kibocsátásnak, mivel az intenzív növényi fotószintézis során megkötik azok szabad vegyértékeit. Az igazi élményt azonban az épület tetején kialakított strukturális üvegkupola jelenti. Ez a transzparens, futurisztikus, nagyvonalúan elegáns szerkezet fokozza a kapcsolatot a külső és a belső tér között.

A tetőkert szomszédságában, az itt található napelemek és szélturbinák sokasága a számítások szerint összesen 32340 kWh/év természetes energia termelésére válik alkalmassá. Az összesen 15 részre osztott tetőszerkezet vázát ragasztott-laminált faszerkezet alkotja. A lágy, ívelt formavilág a földszinti főbejárat üvegportáljának kialakításánál köszön vissza. A zöldtető és az összességében ide telepített, mintegy 10 000 db növény jótékony hatásmechanizmusának köszönhetően évi közel 50 tonna szén-dioxidtól tisztítja meg a levegőt. A homlokzatok zöld növénytakarói, természetes szigetelőrétegként tovább növelik az épület termikus tehetetlenségi nyomatékát, ami jelentős energiamegtakarítást jelent.


Forrás: Designboom.com
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások