tervek Budai Vár karmelita kolostor kormányzat rekonstrukció Zoboki Gábor

A Budai Várban eldördült a startpisztoly! Zoboki Gábor bemutatta látványterveit


Java | 2016.04.25
A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Miniszterelnökségnek a volt karmelita kolostorban történő elhelyezéséhez szükséges felújítási és építési feladatokat. A vita ezzel lezárult.

A karmelita kolostor első emeletén lesz a kormányfő irodája. Az épület hét Dunára néző ablakát máris kivágták egészen a padlóig, mellyel a legújabbi tervek szerint hozzáépítendő reprezentatív, méretes erkély kialakítását készítik elő. A Világörökség helyszínéről lévén szó, arra még nem kaptunk választ, hogy a markáns beavatkozást egyeztették-e az UNESCO-val. „Semmiféle takargatnivalónk nincs" – nyilatkozta Lázár János. "A város fejlődése fontos számunkra. A környező országokban nem számolták fel a korábbi irányítási centrumokat a háború után, nálunk viszont igen, ami anomáliákhoz vezetett. A Vár az ideális és tradicionális helyszín az ország irányítására.”

"A miniszterelnök irodái tehát a karmelita kolostor első emeleti, Duna felőli szárnyán lesznek, amely termekhez Pest felé néző erkély épül. Az erkély előterében, a várfalsétányon az úgynevezett díszkert létesül, a sétányt feltehetően itt lezárják. Az épület Színház utca felőli oldalán viszont megnyitják a rég nem használt főbejáratot, ahol be lehet majd hajtani az udvarra, bár ott díszkert lesz. Ezen a Színház utcai szárnyon helyezkedik majd el egyebek mellett a miniszterelnökség könyvtára. A belső díszítmények a függetlenség és szuverenitás eszméje jegyében készülnek, és reprezentálják az országimázst az itt elsétáló vendégek számára.

Az épületben egy csúcsvezető fér el a négy-öt államtitkárral, s annak apparátusával, ami összesen száz-százhúsz embert jelent. Őket fogja kiszolgálni az a kolostor mellett most visszaépítendő modern ház (tervezője Zoboki Gábor), mely az 1945 előtti tábori püspökség helyére épül. A létesítendő kiszolgáló épület kívülről a klasszicista környezethez illeszkedik (például a kolostor XVIII. század végén klasszicistává alakított Színház utcai homlokzatához), s kívülről egyemeletesnek látszik, de a magastető alatti tetőtérben további emeletek találhatók, a pincétől a padlásig összesen hét szintet számoltunk. Az épület belül egyébként a mai kor követelményei szerinti technikával rendelkezik majd, s abszolút modern kialakítású lesz, centrumában egy aulával, ahonnan látványos csigalépcső kúszik fel az emeletek felé. A területen az előkészítő ásatások során megtalálták egyebek mellett a török kori pasapalota kertjének épületmaradványait, amit be is mutatnak majd" tudtuk meg a tervezőtől a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában április 4-én az épület terveit bemutató előadáson.

Az építkezés március 16-án kezdődött el.

Forrás: nol.hu

A tervlapon e témában olvashattunk:

"Káros a Horthy-korszak kulisszáinak idétlen visszaépítése" – Csomay, Lővei és Schneller lemondott

"Továbbra is figyelni fogunk a véleményükre" – L. Simon a kilépő Hauszmann-bizottsági tagokról

Cikkünk a témában
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások