sebesp | 2016.01.09
Michael Bay filmrendező látványos, nagy költségvetésű filmjeivel vált ismertté. Los Angeles-i villája sem kispályás, macsó minimalizmus találkozik magas fordulatú építészeti drámaisággal.

Joggal várhatunk izgalmas építészeti megoldásokat ha egy látványfilmjeiről ismert mozimágus (Armageddon, Transformer, Pearl Harbour) egy nemzetközileg elismert építész bíz meg otthona megálmodására. Az eredményt elnézve Michael Bay és Chad Oppenheim a látnoki elképzelőtehetségen túl is megtalálta a közös nyelvet a közös munka során.

Miután Bay eladta floridai villáját, 10.9 millió dollárért vásárolt egy telket rajta egy acélmágnás huszadik század közepén épült villával, melyet rögtön le is rombolt. Helyére 2787 négyzetméteres csekélységet emeltetett. Chad Oppenheim személyében talált megfelelő építészt, akinek villa-koncepciója éveken át kint volt a honlapján, várva a megfelelő ügyfelet, aki hajlandó megépíteni.

A háromemeletes épületben helyet kapott egy 50 férőhelyes moziterem, garázs a luxusautók számára, fitneszterem, számos hálószoba, megkoronázva a legfelül a végtelenített feszített víztükrű medence felett lebegő két fő hálószobával, melyekből drámai kilátás nyílik Los Angelesre és Santa Monica-ra az osztatlan üvegfalon át.

Bay egy játékszoftver-tervező céget kért fel arra, hogy építse meg az épület virtuális modellét, és úgy járhassa végig a még csak gondolatban létező házat, mintha kedvenc videojátékában navigálna, bevallottan attól is tartva, hogy a tervezők nem lesznek majd képesek hiánytalanul megvalósítani amit a tervek alapján remélt. Szerinte ugyanis "A technológiának ezen a szintjén az építészek még a sötét középkorban járnak."

A projekt végül visszafogottságtól mentes eleganciával valósult meg. Az épülettömeg nagyobbik részét bevágták a hegyoldalba, így az utcáról nézve alig érzékelhető valódi mérete, mely a belül sem eredményez túlzott tereket, összességében inkább egy férfias zenként fogalmazható meg. "Nem csak az elkápráztatás volt a célom, egy totális, mindent elárasztó élményt akartam elérni, amely egy másik világba, az én világomba vezet el" - mondta Michael Bay otthonáról.

Forrás: www.thecoolhunter.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások