cikk bozsdeuka passzívház Paul Crutzen

A föld hőmérséklet-változásainak modellezésétől a bozsdeukákig

Példaértékűek Paul Crutzen professzor tanulmányai


Thurman Zoltan | 2013.03.29
"Amióta élet van a földön a föld hőmérséklete nem változott és nem is változhat, viszont ingadozik hol hevesebben, hol mérsékelten" – figyeljünk a vízre és a hőtehetetlenségre!

Környezetünkben minden évben van egy kis eljegesedés és egy kis túlmelegedés, amik ciklikusan váltják egymást. A mezőgazdaságban dolgozók néha jobban tudják, mint a meteorológusok, hogy mikor kell elvetni a magot, mikor kell aratni, és még az óvodások is tudják, hogy a tavasz után jön a nyár, a tél után pedig minden évben újra tavasz lesz.
A Föld hőmérséklet-változásainak megértéséhez szükséges a víz szerepének a meghatározása. Az emberi test 60%-ban víz (H2O). Minden organikus élőlény tartalmaz vizet. A víz maga az élet. Környezetünkben a víz három halmazállapotban szokott megjelenni: 97% cseppfolyós állapotban, 2% szilárd halmazállapotban és kevesebb mint 1% gáz halmazállapotban. A víz körforgásának hajtómotorja a napenergia és a gravitáció. A halmazállapot-változás pedig elengedhetetlen része a körforgásnak. A víz halmazállapot-változása hatalmas energiaelvonással illetve energia-felszabadulással jár. A víz körforgásának legfontosabb szerepe a Föld hőmérsékletének szabályozása.
A másik fontos fogalom a hőmérséklet. Ma divatos az élet minőségéről beszélni. Rendszerint nem tárgyalják a környező hőmérséklet hatását az élet minőségére, pedig mindenek fölött ez a legfontosabb. Az élet minősége a fogantatás pillanatában 0-val kezdődik, születéskor elérheti a 100%-t és a 0-val fejeződik be. Az emberi test hőmérséklete a fogantatástól a halálig 37Co függetlenül, hogy az ember az Északi-sarkon áll vagy az Egyenlítőn fekszik. Akinek a hőmérséklete 38Co, az beteg, akinek 35Co, az már kezd kihűlni. A természet nagyon kicsi hőmérséklet-ingadozásokat enged meg az emberi testnek. A ruházat elsősorban egy extra szigetelőréteg az ember teste körül és csak másodsorban divatcikk. A ház az ember teste körül a harmadik termikus szigetelő réteg. Ma egy ház használati költségeinek legnagyobb részét a hőmérséklet szabályozására fordítjuk.
Különböző elméletek vannak, hogy mikor, hol, milyen természeti események okozzák a Föld hőmérséklet-változásait. Például: a Föld forgástengelyének dőlésszöge, napkitörések, kozmikus sugárzás, meteorit-becsapódások, vulkánkitörések, stb. Lényeges figyelni arra, hogy amíg a Föld története során eddig kizárólagosan természetes okokról beszélhettünk, ma a változások egyik lehetséges okozója maga az ember. Az embert elsősorban a bioszféra hőmérséklet-változásai érdeklik, mivel ott él. Hogy a bioszféra lakott része mindig képes visszatérni az életet biztosító hőmérséklethez, arról a Földön lévő víz körforgása gondoskodik.
A bioszféra hőmérsékletének változásait a meteorológiai, hidrológiai, oceonografiai és klímamérések összegzéséből állapítják meg. Sok jel arra mutat, hogy változások küszöbén vagyunk Az 1900-as évek alatt a bioszféra átlaghőmérséklete 0,6 fokkal emelkedett, ami a mérések szerint fokozatosan és kizárólagosan egy irányba történt.

A felmelegedéssel a víz körforgása felgyorsul, előbb nagy esők hűtik a bioszférát, de ha szükséges, a természet gondoskodhat nagy havazásokról is. Energiaellátás és hőközpontok működése nélkül is átvészeltek az emberek több jégkorszakot is. A passzívház egy elég jó megközelítése a problémának. Romániában még 1892-ben megtiltották a „bozsdeukák” építését. Svédországban talán még régebben megszűnt a régi skandinávházak építése. De ha a két házat összehasonlítom, szinte egyforma  a kettő. A ventilációt leszámítva nagyon jó „passzívházak”. Jobb passzívház csak a barlanglakás. A jövő házainak építésénél nem elég a hőszigetelés tökéletes megoldása, hanem a hőtehetetlenségre is (innertia termicä) hangsúlyt kell helyezni. Minden város vagy falu direkt kapcsolódik valamilyen vízhez. Az utóbbi években felszaporodtak a víz körforgása által okozott természeti katasztrófák, amikhez lényegesen hozzájárultak azok az épületek, épített utak és vezetékek, melyek akadályozzák a víz körforgásának gyorsulását. Megfelelő mérnöki számítás és a hely ismerete felhasználásával minden természet okozta katasztrófát meglehet előzni vagy el lehet kerülni. Nem szabad elfelednünk: „A TERMÉSZET SOHA NEM TÉVED”

arh. dr. Zoltán Thurman

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások