hír cikk

A koronavírus nagy átalakulásra készteti az ingatlanpiacot is


Ingatlannet.hu | 2020.05.28

A járvány megjelenését az egész ország megérezte. A koronavírus hatása kiterjedt a teljes gazdaságra, így az ingatlanpiac is érintett lett benne. Ennek eredményeképpen merőben átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. Olyan új vásárlási és fogyasztói szokások kezdenek megjelenni, melyekre korábban egyetlen szakértő sem gondolt volna.

Nem szárnyal már az építőipar

Nagy gondot okoz a járványhelyzet az épületépítéseknél és lakásépítéseknél, ugyanis jelentős határidős csúszások vannak az egyes projektek folyamatában. Ez megjelenik a teljesítményben is: az építőipar 2020. január 1. és május 31. között mutatott teljesítménye 6%-kal marad el a megelőző év hasonló időszakához képest. A kijárási korlátozás remélhetőleg a jövőben hozzájárul a megrendelői egyeztetések felgyorsulásához és az új szerződéskötésekhez.

Nem olyan régen még a segédmunkások hiánya jelentett gondot, most viszont csökkent a rájuk tartott igény. Ugyanis a kevesebb rendelés létszámleépítéshez vezet. Az építőipar jelenlegi helyzetét az sem könnyíti meg, hogy az anyagárak 5-8 %-kal, a kivitelezési árak 9%-kal emelkedtek meg.

Ha ez még nem lenne elég, a késedelmes fizetések megszaporodása gerjesztheti a lánctartozást az építésgazdaságban. Számos vállalkozás számlái értékének 20-25%-át nem fizetik ki időre. Amennyiben nem oldódnak meg ezek a késedelmes fizetések, úgy az építőiparban a lánctartozások összege elérheti a 250-280 milliárd forintot is.

Lassuló áremelkedés, stagnálás országszerte

Hazánk ingatlanpiaci árai immáron nem meredeken ívelnek felfelé, hanem stagnálnak, sőt csökkennek. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a sok éven át tartó folyamatos drágulási tendenciának nemcsak a koronavírus vetett véget, hanem a lassulás egy természetes folyamat következménye is. A járvány azért még így is merőben hozzájárul az árak megtorpanásához.

2020 első négy hónapjában a lakóingatlanok árai országos átlagban 1 százalékot estek vissza. Ennek az egy százalékos csökkenésnek megfelel Nyíregyháza, Szeged és Tatabánya is. Olcsóbbak lettek a lakóingatlanok Pécsen is, de itt januárról áprilisra 3 százalékos csökkenés figyelhető meg az átlagárakban.

Egy százalékot változtak a lakóingatlanok átlag négyzetméter árai Székesfehérváron és Miskolcon is, csak éppen az ellenkező irányban. Szintén drágultak Budapest és Győr lakóingatlanai is, méghozzá átlagosan 2 százalékkal. Az ingatlannet.hu által vizsgált megyeszékhelyek között Kaposváron volt a második legnagyobb mértékű, 7 százalékos áremelkedés a lakóingatlanok átlagáraiban. A legnagyobbat pedig az Egerben eladó lakások és házak árai ugrották, átlag 8 százalékos növekedéssel.

A digitális technológia az építőipart is átszövi

A járványhelyzet miatt az építőipari szektor is elkezdte behozni a digitális technológiai lemaradását. Világosan látszik, hogy hosszú távú sikereket csak a digitális folyamatokat adaptálók érhetnek el. Olyan modernizációs lépéseket kell most megtenniük a szereplőknek, mint a videókonferencia vagy a dokumentumkezelés és hibakezelés digitalizációja.

A piacon megjelentek olyan munkavégzést segítő alkalmazások, melyek csökkentik a fizikai érintkezések számát, a fölösleges egyeztetéseket, félreértésekből fakadó késéseket, visszabontásokat. Nem okoz gondot, ha a projektmenedzserek nem lehetnek egy időben a projekten a munkát végzőkkel. Ebben az esetben ugyanis egy alkalmazásban, közvetlenül a tervrajzon tudják jelölni a hibát képpel, és a megfelelő alvállalkozónak ez azonnal meg is jelenik.

A digitalizáció így kordában tarthatja a fajlagos munkaerőköltséget, növelheti a hatékonyságot és a kapacitást. Azaz több projekt valósulhat meg, több árbevételt lehet generálni ugyanazon munkaerővel. Továbbá a vezetőnek is több információja lehet ahhoz, hogy jobb döntéseket tudjon meghozni pillanatok alatt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások