hír cikk

Csökkenő számok a lakáspiacon


Ingatlannet.hu | 2020.08.11

A hazai lakáspiac nem most éli fénykorát. Mondhatnánk, hogy ezt a koronavírusnak köszönheti, de nem kizárólag a világjárvány miatt alakult így a sorsa. Már a tavalyi év végén látszott a visszaesés, az idei évre pedig nem sok jót jósoltak a szakértők. Egyesek csak mérsékelt megtorpanást, mások egyenesen zuhanást vetítettek előre.

Egyre kevesebb új lakás épül

2019-ben 21 127 lakás épült. Az idei évre viszont már csak 16 650 új lakás felépítésére adnak becslést a szakértők, míg a jövő évre ennél is kevesebb, 12 400 új lakást várnak. Tehát ha a várakozás beigazolódik, akkor a tavalyi adathoz képest az idei több mint 25%-os visszaesést jelent. A június végén frissített prognózis az építőipar teljesítményének 6%-os csökkenését vetíti előre. A módosítást a koronavírus megjelenésére való tekintettel hajtották végre.

A szakértői elemzésből az is kiderül, hogy az építőipar teljesítménye a járványhelyzet megléte nélkül is alábbhagyott volna. A lakáspiac stabilizálása ugyanis a befektetői célú vásárlókra alapozva nem történhet meg, ezt inkább a nem megfelelő lakásban élők, valamint a lakással még nem rendelkezők fizetőképességének helyreállításával lehetne kivitelezni.

És hogy mit várhatunk az építőipartól 2020 második felében? Mivel valószínűleg már nem lesz szükség újabb védelmi intézkedésekre – legalábbis a fejlett országokban –, a jövőbeli kilátások pozitívan alakulnak. A helyzetet javítja, hogy hazánk rendkívüli uniós forrásokhoz juthat. Továbbá a növekedést az is segítheti, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusból Magyarországnak járó összeg körülbelül felét még nem utalták át.

Ereszkednek az árak is

Még csak hat hónap telt el az évből, de már most jól kirajzolódott képet kaphattunk a hazai lakáspiaci árak idei alakulásáról. Lássuk, mennyire jöttek be az árakra vonatkozó 2020-as jóslatok az Ingatlannet.hu adatai szerint!

Amennyiben hazánk megyeszékhelyeinek lakáspiaci árait tekintjük 2020 első félévében, úgy láthatóvá válik, hogy már sok nagyvárosban stagnálás, csökkenés volt jellemző. Igaz, az árak csökkenése minden szereplő esetében csak kismértékű volt. Még Budapest legdrágább kerületében sem drágult jelentősen a téglalakások átlagára, egész évben 1 millió 200 ezer Ft/m2 körüli stagnálás volt jellemző. Azon megyeszékhelyeken, ahol a lakásárak nem csökkentek, ott is egyre inkább mérséklődő áremelkedési tendencia érvényesült.

Persze vannak olyan tényezők, amelyek emelhetik az ingatlanok árát. Ilyen például Pest megyében a Déli körvasút projekt, valamint az új építésű lakások esetén az energiahatékonyságra vonatkozó előírások is. Természetesen ez utóbbi a későbbiekben megtérül, de kezdetben jelentősen drágíthatja az újonnan épült lakások négyzetméterárát. Azonban egy valamiben majdnem biztosak lehetünk: idén az árak drasztikus növekedésére nem számíthatunk.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások