hír tervek

Megváltoztathatja a Déli Körvasút projekt az agglomeráció ingatlanpiacát


Ingatlannet.hu | 2020.06.26

Eddig ütemterv szerint halad a Déli Körvasút projekt. Első lépésként a vasúti híd korszerűsítésére kerül sor. Ennek érdekében pedig már összeszerelték és bárkára is emelték az első és második hídelemet. A beruházás célja, hogy javítsák Budapest vasúti elérhetőségét, ugyanis így több elővárosi vonat érheti majd el a fővárost az agglomerációból.

A vonzáskörzetben emelkedhetnek az ingatlanpiaci árak

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ együttműködésében megvalósuló beruházás új megállókat, sűrűbben közlekedő vonatokat biztosít mind az agglomerációban ingázóknak, mind a fővárosban közlekedőknek. Ez a kényelem pedig megjelenhet az ingatlanpiaci árakban. Szakértők szerint a csökkenő menetidők, a várhatóan mérséklődő autósforgalom és a tisztább környezet együttesen élénkülő kereslettel fog járni, amely továbbá növekvő árakat is eredményezhet az érintett agglomerációs települések ingatlanpiacán.

Az, hogy mennyivel érnek majd többet ezek az ingatlanok még nem lehet tudni. Viszont az valószínűsíthető, hogy mely települések fognak hasznot húzni a projektből. Biatorbágy, Gödöllő, Dunaharaszti, Érd, Százhalombatta, Vecsés, Gárdony, Pécel, Monor, Gyál, Dabas, Bicske, Hatvan és Cegléd ingatlanpiaca is biztosan az áremelkedők között lesz.

A koronavírus ugyan stagnálást, sőt esetenként még árcsökkenést is okozott országszerte, de az említett települések átlagáraira valószínűleg nem lesz nagy hatással. A Déli Körvasút projekt agglomerációjának ingatlanpiacán esetleg az áremelkedés mérséklődését eredményezheti a világjárvány, áresést nem valószínűsíthetünk. Persze jósgömbje senkinek sincs, egy külső tényező bármikor keresztülhúzhatja a számításokat.

Hol tartanak most a négyzetméterárak?

Az ingatlannet.hu májusi adatai alapján a legdrágább településeken a családi házak átlagos négyzetméter ára 400-450 ezer forint között mozog. Ide tartozik Biatorbágy, Érd, Százhalombatta, Gárdony, Gyál és Pécel is. Az átlag 300-400 ezer Ft/m² intervallumba is sok település családi háza tartozik: Vecsés, Gödöllő, Dunaharaszti, Dabas, Monor. Végül mindössze három helyen, Bicskén, Monoron és Cegléden kínálták eladásra a házak egyetlen négyzetméterét 200-300 ezer forint között.

Hogy mennyire számítanak drágának a bemutatott négyzetméter árak, azt egy országos kitekintéssel érdemes megfigyelni. Az ingatlannet.hu viszonyítási alapnak választotta a fővárost, illetve egy olyan egyetemi nagyvárost, mint Debrecen. A családi házak piacánál maradva, Budapesten egy négyzetméter májusban átlagosan 540 ezer forintba került. Debrecen eladó házai pedig 460 ezer Ft/m²-es átlagáron keresték gazdájukat idén tavasszal.

Tehát viszonylag drágának mondható már most is valamennyi ingatlan, mely a Déli Körvasút projekt által érintetté vált. A jövőben ráadásul értékük várhatóan még inkább a magasba fog emelkedni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások