hír

Régi pompájában várja látogatóit a Mátyás-kút a Budai Várban


Java | 2020.09.08

Stróbl Alajos alkotásait csodálhatjuk meg például az Operaház párkányán, egyik legismertebb műve mégis a rómaiak híres Trevi-kútjához hasonló magyar Mátyás-kút, mely a reneszánsz udvari élet jelenetét idézi meg, Mátyás király vadászatát, amint épp rövid pihenőjét tartja.

Az 1904. évi avatást megelőzően 1901-ben, a Műcsarnok kiállításán aranyéremben részesítették a szobrászt az ifjú kürtös megalkotásáért.

A kút súlyos sérülésekkel vészelte át a két világháborút, de csupán részleges, helyi javításokat végeztek a medence vízszivárgásának megakadályozására. Az elmúlt évszázadban soha nem esett át a Mátyás-kút ilyen alapos, mindenre kiterjedő rekonstrukción, mint most a Hauszmann Alajos Programnak köszönhetően. A szökőkút szerkezete elöregedett, a víz több helyen újra szivárogni kezdett, és a szobrokra rakódott szennyeződéseket is el kellett távolítása. A szakemberek megoldották a szerkezet vízmegtartási és vízelvezetési problémáit. A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás király áll büszkén, vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható. A kút új, hangulatos díszkivilágítást is kapott, új színekkel.

A mostani munkálatok során az eddigi, második világháború után készült vasbeton kút helyett újat építettek, amely elé természetesen visszahelyezték az eredeti szegélyköveket, megoldva ezzel a szigetelést is. Kicserélték a vízgépészetet. Teljesen új berendezést építettek be a kút mögé, a Budavári Palota magasföldszintje alatt elhelyezkedő szivattyúgépházba. A bronz legkülső rétege az esővíz és a városi levegő gázainak hatására zöldes színű ásvánnyá alakul vissza, ez egy természetes folyamat, ami ismét le fog játszódni: az átalakult réteg védi is az alkotást a városi légkör hatásától. 

A szökőkutat most kerítés veszi körül, többek között régi várbeli épületeket és építőiket láthatjuk a táblákon, ahol megújuló parkok, kertek, sétányok, lépcsők, várfalak, szökőkutak és a már újjászületett vagy visszaépítésre váró épületek láthatók. A Mátyás-kút felújítását  Csányi Szabolcs és Vecsey Ádám restaurátorok végezték, a műszaki felújítást Deák Zoltán, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. építésze tervezte.

A következő évek feladatai további neves projektek rekonstrukcióit foglalja magában, így a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és a Honvéd Főparancsnokság újjáépítését, valamint a Szent György tér teljes körű rendezését.

Fotó: Várkapitányság
Forrás: WeLoveBudapest

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások