sebesp | 2019.02.17
A skóciai Skye szigetén épült Black Shed házat belülről fenyőfa, kívülről fekete bádoglemez borítja, lakói egyszerre lehetnek boldogak és szomorúak. Az épület egy építész és egy rabbi számára készült, akik mindketten tudományos érdeklődést mutatnak a melankólia iránt.

A Mary Arnold-Forster Architects tervezte Black Shed (Fekete fészer) két önálló nyeregtetős tömegből áll, a két egymásra merőleges épület belelapul a tájba. A lakóház és a stúdió között félig védett bejárat van. A régi kőfal jelzi a terület határait, amelyek egy része rétként tartottak meg. Az egyszerű, kétszintes épület földszintjén nagy belmagasságú nappali, étkező és konyha kapott helyet. Innen lépcső vezet az emeleti hálószobába és a fürdőszobába, valamint egy dolgozó sarokhoz a galérián. A földszinten található még egy második hálószoba és fürdőszoba.

A hajdanában mezőgazdasági munkások és az állattartók által épített hagyományos skót fekete faház belsejében duglászfenyőt használták, zord időjárási viszonyok enyhítésére.

A házból drámai kilátás nyílik a hegyekre és a Loch Eishort tóra, a nyílások kiválasztásánál szempont volt, hogy a napot reggeltől napnyugtáig nyomon követhessék. Az északra nyíló ablakok felemelt ágyásokra néznek, így azt az érzetet kelti, hogy az épület be van ágyazva a tájba, míg déli oldal a lejtős táj felé néz.

Az épület, amely a kézműves iparáról ismert Heaste városában található, egy építész és egy rabbi számára készült, akik mindketten tudományos érdeklődést mutatnak a melankólia iránt.

"Egy időben boldognak és szomorúnak lenni, teljesen emberi és megérthető" – mondták a tervezők. "A Black Shed ezt fejezi ki. Komor, visszafogott, mégis tele van örömmel."

Forrás: Dezeen
Fotók: David Barbour

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások