Mizsei Anett | 2019.08.23

Finnøy szigetének fjordokkal szabdalt topográfiája, rétegződő sziklái inspirálták azt a nyári lakot, melyet a Helen & Hard építésziroda tervezett 2018-ban. A ház egyszerre funkcionalista, organikus, és ha alaposan szemügyre vesszük, az északi építési hagyományokat is folytatja.

Óriás kőtömbökre fektetett könnyed, önhordó fa vázszerkezet, viszonylag alacsony hajlású nyeregtető – röviden így írható le a tradicionális lakóépületek „receptje” a skandináv és finn területeken. A tervezési területként adott dél-norvég szigetcsoport is hasonló házaknak ad otthont, így a finoman szabálytalan, de alapvetően hasonló logika mentén épített nyaraló formai értelemben átmenetet képez természeti és épített környezet közt.

A telek is mozgalmas domborzati viszonyokkal bír, így a koncepció alapját egy teraszos elrendezés adta. E teraszosság összesen négy szintre bontotta az épületet, így elérve, hogy valamennyi szintről közvetlen kapcsolatba kerülhessünk a tájjal. Az alaprajz háromdimenzióssá válik, az épületben lakók napi teendőik közben egy mesterséges, de a természetet lekövető beltéri „tájban” mozognak.1 A nappali és közösségi funkciók átláthatóak, üvegfalak kötik össze a természettel. A privát terek, mint a vendégszobák vagy a hálóblokkok zártabb kubusokba, védett pozícióba kerültek.

Szinte lebegni látszik a törtvonalú zöldtető a völgy felől rátekintve az épületre. A domboldalból éppen ellenkezőleg: szervesen kapcsolódik a tájhoz és elrejti az egyébként nagyvonalú, tágas tereket. A tetősíkokat kifeszítő ácsszerkezet ritmust, struktúrát ad a térnek,2 miközben megismétli a jégerózió útján formált kőzetek alakzatait. Természetes anyagokból épült, a táj topografikus jellegzetességeit adaptálva, vizuálisan és a beavatkozások szintjén is érzékenyen közelítve a természeti környezethez.2

Az ácsszerkezetek alkalmazását mesteri szintre emelő norvég iroda elkötelezett a fenntarthatóság és az azt előmozdító kreativitás mellett. Elmozdulnak ugyanakkor a technokrata és túlzottan emberközpontú álláspontról, amikor engedik házaikat azok fizikai, szociális, kulturális és gazdasági környezetükben kibontakozni.3 Ez a szerteágazó viszonyrendszer és a természet iránti alázat formálja házaikat – no meg fiatal, sokszínű, az építészet iránt elkötelezett alkotói csapatuk.

Irodalom

1 Archdaily

2 Desigbboom

3 Helen & Hard iroda honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások