Mizsei Anett | 2019.08.31

A 2017-ben megrendezett tábor feladata, hogy a táborozók feltérképezzék a kb. 300 főből álló Kurtapatak területét, majd a településen megfigyelhető elöregedés és "magány" fogalmára különböző alkotásokat hozzanak létre.

A NOISE alkotótábor zajt, életet szokott vinni a tábornak helyszínt adó településre, de Kurtapatak esetében az építészeti workshop a zaj ellenpontjára, a csendre összpontosított. A LÉLEKLENGETŐ névre keresztelt installáció, a falu határában lévő természetes meditációs pont, a Karulyos domb tetején található. Ezen a helyen a hétköznapi élet zaja által felzaklatott életünk megnyugszik a végtelen horizont és a csend hatására.

A LÉLEKLENGETŐ ebbe a végtelen csendbe és nyugalomba meríti bele a lelket, lehetőséget adva arra, hogy önmagunkra figyeljünk és erről a magas perspektíváról vizsgáljuk meg a saját életünket és külső szemlélőként meglássuk a hibákat és a megoldásokat. Az installáció falaiként szolgáló rácsos szerkezet a mindennapok ketreceit, a bezártságot juttathatja eszünkbe, de a fokozatosan táguló rések látványa rávezet arra, hogy ha keressük, mindig van kiút.
Az alkalmazott építészeti megoldások tökéletesen illeszkednek mind a domb látványába, mind a hely spiritualitásába.  A szerkezet látványa már a domb megközelítésekor kíváncsivá tesz és gondolkodásra késztet, míg a belső teret megtörő hintaszerkezet által úgy érezhetjük, hogy a gondok, bajok fölött lebegünk.

Az ide látogatók elmondhatják, hogy zajt hoztak és olyan belső csendet visznek, ami segít megküzdeni a hétköznapokkal.

ALKOTÓK: Bajcsi Péter, Both Hunor, Réka Cseh, Borbala Csiszar, Derzsi Szabolcs, Eross Sandor, Gál Zoltán, Hodor Levente, Kazella Erika, Kerekes Szabolcs, Kovacs Apor, Kovács Hunor László, Péter Lassu, Máthé Balázs, Szerenc Féles, Tóth Ádám, Vörös Ábel Etele, Zsolt Moldovan

Videó a táborról: 

Forrás: CsomóPont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások