hír pályázat tervek repülőtér RSHP Tajvan Taoyuan

A termináltervezők versenyében a Rogers Stirk Harbour + Partners került ki győztesen


Java | 2015.11.11
A versenyből a Rogers Stirk Harbour + Partners nevű londoni stúdió került ki győztesen, s tervezheti meg a Taoyuan, Tajvan legnagyobb nemzetközi repülőterének 3-as terminálját. A versenyben különleges, hajlított tetőszerkezetével hívta fel magára a figyelmet, amivel sikerült hátrautasítania a Foster + Partners-t és az UN Studiót is.


A pályázat zsűrije különösen méltányolta az innovatív tervezés és a design egységét. A csapatként működő Rogers Stirk Harbour + Partners kiegészül a helyi Fei & Associates Cheng céggel és az Arup világhírű mérnöki csapattal. A 640 ezer négyzetméteres terminál előirányzottan 45 millió utas zavartalan fogadására lesz alkalmas, az építkezés befejezése 2020-ra várható, s a beruházás összköltsége 1 milliárd £.

Richard Rogers hangsúlyozta:”Megtanultuk, közel 30 év repülőtéri tervezési tapasztalattal a hátunk mögött, hogy a modern repülőterekkel szembeni kívánalom a tipológiájában és a nagyfokú rugalmasságában rejlik. A különleges hullámtetejű főépület az óceán hullámaira válaszol, s ugyanakkor változatos belmagasságot is eredményez, amely szintén a rugalmasságot húzza alá. A rendszer további jellemzője az optimalizált repülőtér-funkciók elveit követő hatékonyság és a rövid gyalogos távolságok kialakítása. Az üzemeltetés gazdaságossága jegyében az energiatakarékos ökoépítészet érvényesül.

Az építészek referenciái között a Harbour 4-es terminál, a madridi Barajas repülőtér és a londoni Heathrow repülőtér 5-ös terminálja is szerepel.

Tervezőcsoport: Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP), CECI, Arup, Fei & Cheng Associates, Gillespies, The Design Solution, Fraport, OTC Planning & Design and BNP Associates

Forrás: RSHP

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások