hír

A világkiállítás az új Metszet témája - "De boldogító ez a HÁZ!"


Csépé | 2015.08.28
Herzog és de Meuron, Libeskind, Foster pavilonjait mutatja be a Metszet kilenc másik társaságában. Az expó témájához kapcsolódóan pedig két magyar épületet (Fúzió, Eger; Rendezvényház, Visegrád) és egy német múzeum kerül terítékre. Most először melléklet!

A "Metszet" rovatban rendhagyó módon nem egy épületet, hanem magát a világkiállítást járja körül a lap, írva az előzményekről, és bemutatva nyolc pavilont: a Kávé pavilont (Arkiz), a Vietnami pavilont (Vo Trong Nghia), a brazil pavilont (Arthur Casas), az USA pavilont (James Biber), a spanyol pavilont (Fermín Vázquez), a chilei pavilont (Cristián Undugarra), a szlovén pavilont (SoNo Arhitekti) és az olasz pavilont (Nemesi & Partners).
Bővebben, önálló cikkben foglalkozik a lap a Slow Food pavilonnal (Herzog & de Meuron), a japán pavilonnal (Atsushi Kitagawara), az emirátusok pavilonjával (Foster & Partners), a brit pavilonnal (Mark Braund, James Millington) és a kínai pavilonokkal, a hivatalos pavilonnal (Yichen Lu) és a Vanke építőcég pavilonjával (Daniel Libeskind). A Zöld oldalak rovat is az expó fenntarthatóságával foglalkozik.
Az expó témáján túl még a müncheni Lehnbachhaus is bekerült a lapba (szintén Norman Foster munkája), valamint a magyar épületek közül az egri Fúzió - Gál Tibor Pincebár és Bikavér Múzeum (a tervezők: Fábián Gábor és Fajcsák Dénes), valamint a visegrádi Rendezvénytér és Rendezvényépület (építész: Kovács-Andor Krisztián, Tamás Anna Mária). Utóbbiakról Wesselényi-Garay Andor illetve Vadász Bence és Marosi Bálint írt kritikát. "De boldogító ez a HÁZ!" - írja Vadász Bence, üdvözölve a "népi (nemzeti) minimalizmust". Az a_pro' rovat mutatja be a soproni Kéglit, amely nem kevésbé szemet gyönyörködtető.

A Tervpályázat rovatban is előkerül a Bence-hegyi kilátó, melynek egy teljes, 40 oldalas mellékletet is szentel a szerkesztőség. A hatalmas érdeklődés mellett lebonyolított pályázat a Velencei Bence-hegyre keresett kilátótervet, és több jót is talált. Államtitkári nyilatkozatok szerint (szintén olvasható a mellékletben) a második díjas terv épül meg, de más helyszínen talán az első díjas is megvalósulhat.

A METSZET ELŐFIZETHETŐ ITT>>

Faxon elküldhető megrendelő letölthető innen >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások