tervek

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ épül


Java | 2020.06.30

A Mol és az Audi Hungária ZRt. együttműködésében a Szegedi Science Park területén, közel a híres lézerközponthoz 4 milliárd forintos támogatással épül a kőolajjal és kőolajszármazékok kutatásával foglalkozó egyedülálló intézmény, melynek eredményei az alap- és alkalmazott kutatásokhoz, illetve a további kísérleti fejlesztésekhez járulnak hozzá.

Magyarország célja, hogy 2030-ra jelentős innovátorrá váljon, amihez növelni kell az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat, ezért döntöttek arról, hogy folyamatosan emelik a támogatásokat. A következő uniós keret költségvetési időszakában kutatási programokra több mint 80 milliárd euró áll rendelkezésre, amiben a magyar kutatóegyetemeknek fokozottabban részt kell venniük. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter példaként megemlítette, hogy a szintetikus üzemanyagokkal kapcsolatos kutatások arra fókuszálnak, hogy a napenergiát - amely Magyarország számára az atomenergia mellett a második legfontosabb energiaforrása – hogyan lehet biztonságosan és gazdaságosan hosszútávon tárolni. A mostani technológiával a már feltárt kőolajmezőknek csak alig a felét lehet kinyerni; kutatásuk egyik fő irányelve ennek a hatékony növelése lesz. Rovó László, az egyetem rektora szerint azt is vizsgálják, hogyan hatnak a jövő alacsony kibocsátási szintű üzemanyagai a motorok belső szerkezetére, ahogyan azt is, milyen eszközökkel lehet pontosan meghatározni a tényleges emissziós értékeket. Ezek a kutatási eredmények nemcsak Magyarország fejlesztéséhez járulnak hozzá, de az egész világ jövőjét is jelentősen befolyásolják majd.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a már feltárt kőolaj-mezőknek mindössze 20-30 százalékát lehet csak kinyerni, ami az új technológiával a duplájára növelhető. Nem mindegy, hogy a már kutatott területeket aknázzák ki minél jobban, vagy mindig másikat keressenek, újabb lábnyomokat hagyva ezzel. A következő 20-30 évben  az utakon még mindig a fosszilis meghajtású járművek futnak többségben. Egy körülbelül 30 fős stábbal új üzemanyag fejlesztésén is dolgoznak. Ilyen jellegű kutatások sehol máshol nem folynak a világon. Az elnök-vezérigazgató szerint előremutató, hogy az ipar, a piac és a tudományos szféra hatékonyan működik együtt az egészségesebb, gazdaságosabb jövőért.

Les Zoltán, az Audi Hungária Zrt. járműgyártásért felelős igazgatósági tagja tájékoztatott arról, hogy 2018 júniusában kötötték meg az egyetemmel és a Mollal a háromoldalú megállapodást. Az Audi - a vele régóta partnerségben lévő győri Széchenyi István Egyetemmel közösen azért dolgozik, hogy a kedvezőbb emissziós értékű Mol-dízel és -benzin alapú üzemanyagokat teszteljék a szériagyártásban készülő motorjaikon. Emellett támogatják a speciális műszerfejlesztést, mely a legalkalmasabb a kipufogógáz-kibocsátás azonnali és pontos elemzésében. A környezetkímélőbb technológiai fejlesztés érdekében az összes szennyező komponens százalékos relatív pontossággal, másodperc körüli válaszidővel mérhető lesz.

A kompetenciaközpontot a tervek szerint 2022 végéig épül fel.

Forrás: Realista.hu
Fotók: Szegedi Tudományegyetem

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások