épületek cikk Bad Essen Celle fachwerk gerendaváz Hattingen Hildesheim Németország

A Westwerktől a fachwerkig 2.

Németország mesebeli tájain Nyugat-Rajna-Vesztfáliától Alsó-Szászországig


szikrisz | 2012.12.18
Németország bármelyik csücskébe látogatunk is, a műemlékek sokasága miatt mindenütt könnyű építészeti tanulmányutat tennünk. Ezúttal a nyugat-rajna-vesztfáliai Hattingenbe és Bad Essenbe, valamint az alsó-szászországi Cellébe és Hildesheimba invitálom a nyájas Olvasót, hogy a németországi fachwerk-út egyik fontos szakaszán tegyünk egy rövid sétát

Bizonyára Németországban van a legtöbb fachwerk-ház a világon. Létezik egy honlap, ahol a fachwerk-úton virtuális sétát tehetünk az észak-német tartományoktól dél felé. Én ezúttal arra teszek kísérletet, hogy egyes nyugat-rajna-vesztfáliai és alsó-szászországi település - Hattingen, Bad Essen, Celle és Hildesheim – épületein keresztül mutatom be a németországi gerendavázas építészet egy szeletét.

Jelen írás előképének tekinthető a tolnai és a baranyai gerendavázas épületekről írt cikk (http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/1667), ahol említettem, hogy Németországban a mindennapokhoz tartozik a fachwerk. Itt nem számíthat akkora érdeklődésre egy-egy fachwerk-épület rekonstrukciója, mint nálunk, mivel bizonyos városokban több száz felújított-újjáépített Fachwerhaus-zal is találkozhatunk.

Talán az adventi időszak és a karácsonyi vásárok adják meg azt a pluszt ezeknek a középkori hangulatot híven őrző településeknek, amelyek forgatagában a mai kor látogatója visszaképzelheti magát a múltba.

Mitől különlegesek ezek a települések? Sikerült megőrizniük, vagy sikerült hathatósan rekonstruálniuk a településközpontot; a számos Fachwerkhaus jó érzést kelt építészben és laikusban egyaránt. Érdekes kaland meglátni, és érdemes felfedezni, mennyire sokszínű lehet a fachwerk a fachwerken belül! Mennyi-mennyi információ, szín és gazdagság, ami ezeken az épületeken látható! A gerendavázakra felpillantva leolvasható az épület keletkezésének időpontja, az építtető neve, és fába faragott bölcsességek sora gazdagítja a figyelmes szemlélődőt. Párhuzamként talán az erdélyi székelykapuk említhetők meg információgazdagság vonatkozásában.

Hattingen és Bad Essen több száz fachwerk-rekonstrukciója teljesen egységes képet mutat anyagában, megjelenésében. Egyértelműen rendeleti úton szabályozhatták, hogy ide más anyagból nem épülhet lakóház. Egyes homlokzatoknál láthatóan kivételt tettek, palafedéssel látták el a teljes homlokzatot, minden bizonnyal a kedvezőtlen hőhatások, vagy csapóeső ártalmainak elkerülése érdekében.

Hattingenben a városháza gigantikus adventi naptárrá válik a Karácsonyváró időszakban, a helyrajzi múzeumot befogadó vasalóház (Bügeleisenhaus) és a helyi Volksbank fachwerkbe illeszkedő homlokzata is egyéni színfoltjai a városkának.

Nyugat-Rajna-Vesztfáliát elhagyva átutazunk a szomszédos Alsó-Szászország tartományban található Cellébe, amely páratlan módon teljes épségben élte túl a második világháború szörnyű pusztításait, és csodálatosan színes, többszintes favázas épületeivel kápráztatja el az ide érkezőket. Az itt élők számára is sokatmondó lehet az utca két oldaláról négy-öt emeletes épületek gerendáira írott információtömeg.

A legmagasabb fachwerk épülettel a hildesheimi főtéren találkoztam, amelyben múzeum és étterem is működik. A múzeumi installáció páratlan értékű helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, és önmagában is izgalmas, hogy a favázas szerkezet az épület hetedik szintjén belülről is tanulmányozható.

Hattingentől Hildesheimig kirajzolódik a fachwerk történeti fejlődése is; hogyan vált az évszázadok folyamán a korabeli népi építészet a városi építészet meghatározó elemévé.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások