hír díj épületek videók, animációk Fiabci díj

A XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye


Ware-Nagy Orsolya | 2020.12.04

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szövetsége az 1951-ben alakult párizsi székhelyű FIABCI Magyar Tagozata idén huszonkettedszer rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

Az idei pályázat sok szempontból különleges. A koronavírus járványra tekintettel a FIABCI Magyar Tagozata a pályázat elindítása előtt kikérte a támogató szervezetek véleményét és ők azonnal egyöntetűen a szervezés elindítására szavaztak, sőt időközben a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Tájépítészek Szövetsége is csatlakozott a támogató szakmai szervezetekhez. A FIABCI Magyar Tagozata és a pályázat támogatói azt a célt tűzték ki, hogy a járványhelyzet ellenére az idei pályázat sikeres legyen, mutassuk meg a magyar gazdaság erejét és azt, hogy bízunk a nehézségek leküzdésében.

Az ingatlanfejlesztők, kivitelezők, tervezők a rendkívüli helyzetben rendkívüli aktivitást mutattak és a pályázat történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult idén.

A 41 létesítmény nevezése lehetővé tette, hogy 8 funkcionális, valamint az Örökségvédelem és Környezettudatos Építés minőségi kategóriában is díjazhatták a kategória legjobbját, mert volt három, vagy annál több induló ezekben a kategóriákban. Emellett a támogató szervezetek is adtak különdíjakat. A hagyományoknak megfelelően idén is megszületett a pályázók szavazata alapján kiválasztott létesítmény különdíja. A pályázók titkos szavazáson ismét a zsűri által kiválasztott legjobb három projekt egyikét tartották legjobbnak

Örvendetes, hogy végre több lakóépület is nevezett és ismét van olyan fejlesztés, amelyet magyar cég külföldön valósított meg. Ezúttal a KÉSZ Kft. indult a kolozsvári Hexagon irodaházával. 

A legkülönlegesebb projekt a Zangla Solar iskola, amely magyar tervek alapján magyarok kétkezi munkájával létesült Indiában 4000 méter magasságban a Himaláján.

A pályaművek között a magán beruházások mellett megtalálhatók a kiemelt állami beruházások és a helyi önkormányzatok által kezdeményezett fejlesztések is.

Figyelemre méltó az építészeti örökségünk gondos védelmét reprezentáló fejlesztések sikere.

A benevezett művek magas színvonala bizonyítja, hogy a magyarországi fejlesztők jó elképzeléseit, a tervezők, a kivitelezők és az összes közreműködő igényesen valósította meg.

A szoros versenyben a díjazottak mögött végző létesítmények is rendkívül jó minőséget képviselnek. Alkotóik nagyszerű épületeket hoztak létre és hozzájárultak településük megújulásához.

Nagyon sajnálatos, hogy idén a járvány helyzet miatt nem lehetett a hagyományos módon, ünnepélyes keretek között megrendezni az eredményhirdetést. Aki már vett részt korábban díjátadáson, tapasztalhatta, hogy a program az összes benevezett pályázat ismertetésével és méltatásával kezdődik és ez nem puszta udvariasság, mert a nem nyertes létesítmények is kiválóak.

Az idei pályázaton a zsűri ismét nagyon nehéz helyzetben volt, mert a mezőny egészében és ezen belül minden kategóriában nagyon szoros verseny volt és komoly elemzés után választotta ki a zsűri a nyerteseket.

A XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye

  • I. díjat nyert, az örökségvédelmi kategória I. díját és a szálloda kategória I. díját kapta:
    a Párizs Property Kft. a Párisi Udvar 5 csillagos szálloda rekonstrukció, Budapest pályaműért
  • II. díjat nyert, és az oktatási kategória I. díját kapta: 
    a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campusfejlesztés Kreatív Innovációs Központ és Tudáspark kialakítása, Budapest pályaműért
  • III. díjat nyert, a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját, a Lakásvásár Média Csoport különdíját, a Magyar Tájépítészek szövetsége különdíját nyerte, és a legjobb projekt a pályázók szavazata alapján:
    az Arkt Építész Stúdió Kft. a Treehouses Noszvaj pályaműért

A díjátadó itt tekinthető meg: 

A további kategóriadíjazottak és az idei év összes pályázója megtekinthető a Fiabci Magyarország honlapján.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások