Java | 2020.10.06

Letették a Széchenyi István Egyetem számára készülő új kutató- és laborépület és a ZalaZONE új egyetemi előadóépület alapkövét, átadták az egyetemi tesztpálya K+F pályamodulját is. A 700 négyzetméter alapterületű kutató- és laborépület két nagyobb méretű labort és több irodát is magában foglal.

Az új épület egységet fog képezni a kutatóközpont meglévő épületeivel.

A Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem az egyéb fejlesztő vállalkozásokkal együtt már a rendelkezésre álló épületekben működnek, de a munka kiteljesedéséhez szükségessé vált a bővítés egy új kutatóközponttal. Az új laborépületen túl letették egy új, a kutatócsoportok számára szolgáló épület alapkövét is, amelyben helyet kap majd többek közt egy 100 fő befogadására alkalmas előadóterem – ez lehetővé teszi szakmai előadások és színvonalas szakmai rendezvények megtartását is. A zalai tesztpálya közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Smartfield fejlesztési területen folyó tevékenység legfontosabb célja a pálya által generált oktatási és kutatási igények kiszolgálása minőségi infrastruktúrával.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen rendezett ZalaZONE innovációs nap megnyitóján hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé tartozzon, csatlakozva az európai országok első harmadához. Az innovációs és technológiai miniszter a zalai tesztpálya és a hozzá kapcsolódó tudományos park jelentőségét hangsúlyozva megemlítette, hogy a létesítmény a világon elsőként nemcsak a hagyományos járművek tesztelési környezetét, hanem az automatizált járművek mérési lehetőségeit is biztosítja, sőt a népszerű drónok vizsgálatának is ez a terepe.

Emlékeztetett arra, hogy itt épül 60 milliárd forintos beruházással a világ legmodernebbjének számító Lynx harci járművek gyártóüzeme, ahol a fejlesztésnek is jelentős szerepe lesz.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások