tervek Aequorea algaépítészet környezettudatos építészet Rio de Janeiro úszó városok

Aequorea úszó ökováros építése kezdődik Rio de Janeiro partjainál


Java | 2016.01.28
A futurisztikus terveiről elhíresült belga építész, Vincent Callebaut által megálmodott, Aequorea névre hallgató ökováros Rio de Janeiro partjainál épülne fel. A projekt előhírnöke annak a vízen lebegő, fenntartható építészetnek, amely a tengeri élővilág védelmét is segítve adhat választ a klímaváltozás kihívására.

Újrahasznosítják az óceánokban fellelhető nagy mennyiségű műanyag hulladékot, és az úszó szemétből újfajta építőipari anyagot hoznak létre, amely magának a létesítménynek az alapanyaga. A környezetbarát szerkezet önmagát építi tovább a természetes meszesedés révén, hasonlóan a tengeri kagylókhoz – ez persze a természet sokszázéves munkájának eredménye.

A külső héj egy szerves szerkezet, amely a vízben lévő kalcium-karbonátból építi magát. A vízre bocsájtott Aequoreák a hajókhoz hasonlóan úsznak majd a víz felszínén. Minden egyes ökováros 20 ezer lakost tud befogadni és ellátni. A központi lebegő kupola kis hajókkal érhető el, ahol moduláris lakások, közösségi munkahelyek, kutatólaborok, újrahasznosító üzemek, oktatási központok, sportlétesítmények lesznek. A belső héj rétegezett, ahol növénytisztító lagúnák, vízigazdaságok és függőleges farmok helyezkednek el. A víz alatt fehérjében és vitaminokban gazdag akvatikus farmokon algákat, a felszínen önellátó konyhakertekben és gyümölcsösökben termelik az élelmiszert. Az ivóvizet és az akvakultúrák öntözővizét egy ozmotikus nyomással működő OTEC erőmű állítja elő a tengeri sós vízből.

Önfenntartó energiaellátása mikroalgákkal

Nincs többé szükség környezetszennyező szénre, olajra, gázra, vagy nukleáris energiára. Az energia könnyen előállítható biolumineszcenciával a fényt kibocsátó szimbiotikus organizmusok oxidációja révén. A vízi ökovárosban a világítást, fűtést és klímaberendezéseket is megújuló energiával működtetik.

A hulladékot is környezetbarát technológiával, biológiai lebontó konténerekben és újrahasznosító üzemekben kezelik. A Aequorea ökováros működése 100 százalékosan környezetbarát, azaz semmilyen káros anyag nem kerül se a tengervízbe, se a levegőbe.

Forrás: Impressmagazin.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások