Java | 2018.12.14
A beruházás célja egy korszerű, zöld és hallgatóbarát kampusz megvalósítása a Modern Városok Program keretén belül, mely a meglévő elméleti tömb homlokzati korszerűsítése és részleges belső átalakítása mellett létrehoz egy 12 000 négyzetméteres új oktatási és kutatási épületszárnyat is a mai, magas szintű orvosszakmai elvárások szerint.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kádár Mihály ügyvezető (TSPC csoport, generáltervező) hangsúlyozta: „Ezt a projektet tervezői szinten az a kihívás vezette, hogy az orvos- és kutatószakma, valamint az egyetem és kivitelezők támasztotta magas követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Az orvosszakma iránti tiszteletünk inspirált minket, hogy építészeti eszközeinkkel olyan környezetet teremthessünk, amely egy élhető, modern campusnak adhat keretet a Magyarországon legmagasabb szinten végzett, speciális kutatási és oktatási folyamatoknak.”

Az új épülettömb tervezésénél a TSPC Mérnökiroda Kft. szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolásra, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymás mellett zavartalanul lehessenek jelen.
A TSPC projektvezető építésze, Kisgergely Csaba elmondta: „Csapatomnak a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy azokat a funkciókat, amelyeket az orvostudomány területe a szigorú követelmények szerint határozottan leválaszt egymástól, mi az építészet eszköztárával mégis komplex egységbe foglalhassuk.”

Az új épületszárnyban a Core Facility terek találhatók majd, melyeknek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek kell megfelelniük, és ezért speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósul meg és az épület közepén helyezkedik el, és így az intézetek ezeket zavartalanul közösen használhatják. Az Imaging laborsornak, mely az itt elhelyezett, szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel bír majd, a teljes pormentességet kell biztosítani. A molekuláris biológia labor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működik majd. A teljes labortérben a légtechnikai berendezéseknek képesnek kell lennie kiszűrni a DNS, RNS szennyeződéseket. Különleges feladat a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is. Az épületben az élő állatok és vegyszerek függőleges irányú elkülönített mozgatását a központi tárolók, az állatház, valamint a laborszintek között csak úgy lehetett zavartalanul megoldani, ha külön liftcsoportot építenek erre a célra.
A Pécsi Tudományegyetemen 2 500 külföldi diák tanul jelenleg, s az új, jól felszerelt épülettömb kialakítása várhatóan megnöveli a külföldről érkező diákok számát.

A munka során a kampusz belsejében lévő hatalmas pihenőpark is átalakul és nyitottá válik. A fejlesztés rendezi a területen részben megoldatlan parkolást, mivel az új épülettömb alatt 304 parkolóhelyet építenek, illetve 160 biciklis tárolóhely is készül.

Felelős tervező: Kádár Mihály
Projektvezető építészek: Kisgergely Csaba, Sebestyén Péter
Fotók és forrás: TSPC honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások