hír cikk építészet épül Hatvan Nyíregyháza sport Sportcsarnok

Átadták a 2,1 milliárdos sportcsarnokot, s már kezdik is az 1,2 milliárdos építését


donkanyar | 2016.06.04
Átadták a közel 2,1 milliárd forintos kormányzati támogatásból felújított Bujtosi Szabadidő Csarnokot – új nevén Continental Arénát – pénteken Nyíregyházán. Szintén pénteken jelentették be, hogy több mint 1,2 milliárd forintból épül az új sportcsarnok Hatvanban.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára a többfunkciós sportlétesítmény névadó- és avatóünnepségen elmondta, hogy Nyíregyházán egy olyan épület újult meg, amelynek komoly múltja van és a jövőben számos sikeres eseménynek adhat otthont.

Felidézte, a kormány két éve döntött úgy, hogy költségvetési forrásból több mint kétmilliárd forintot fordít a Buszacsa fejlesztésére. "Egy időutazáson veszünk részt: bezártuk a Buszacsát, és most megnyitjuk a Continental Arénát" – fogalmazott az eseményen Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere, hozzátéve, huszonöt év után újra modern sportcsarnoka van a nyíregyháziaknak. Kiemelte, a három évvel ezelőtt még rendkívül rossz állapotban lévő csarnokra ma már rá sem lehet ismerni. A felújított, teljesen modernizált épületben nemzetközi sportmérkőzéseket, kulturális nagyrendezvényeket, illetve tömeg- és szabadidősporttal kapcsolatos eseményeket egyaránt meg lehet rendezni.

Az 1988-ban átadott, akkor az ország második legnagyobb sportcsarnokának számító Bujtosi Szabadidő Csarnok fejlesztésének első, 2014 szeptemberében zárult ütemében az épület külső szigetelése és homlokzata újult meg, elvégezték az energetikai korszerűsítéseket, a tető és a nyílászárók cseréjét. A belső munkálatokat magában foglaló, 2015 augusztusában megkezdett második és harmadik ütemben a teljes épületgépészeti- és informatikai rendszer felújítása, az eredményjelző berendezések és a hangosítás fejlesztése következett.
Két, motoros mozgatású térelválasztó beépítésével az 1800 négyzetméteres küzdőteret három keresztirányú kosárlabda pályára lehet osztani, így több csapat egyszerre tarthat edzéseket.
A csarnok befogadóképessége a kihúzható mobil lelátóknak köszönhetően 2500 személyesre bővült. Kicserélték a nézői székeket, hat VIP-páholyt építettek, az aréna keleti oldalán pedig nyolcvanfős konferenciatermet, illetve külön médiaszobákat létesítettek. A küzdőtér megújított világítási rendszere HD minőségű televíziós közvetítéseket tesz lehetővé.
Bővültek a kiszolgáló helyiségek, egy nagy bemelegítő terem és több kisebb – például szabadidős tevékenységre alkalmas – szoba épült, megújultak a sportolói és bírói öltözők, orvosi, elsősegélynyújtó és doppingellenőrző szobák létesültek, az új látványlift beépítésével pedig teljesen akadálymentesítették az épületet.

Szintén pénteken jelentették be, hogy Hatvanban az egykori cukorgyár területén épül az új sportcsarnok. A beruházás több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg és a lelátókon akár ezren is elférnek majd – ezt sajtótájékoztatón jelentette be Horváth Richárd polgármester. A beruházás önereje 369 millió forint, amelyet a hatvani önkormányzat biztosít, 866 millió forintot pedig úgynevezett TAO-s támogatásokból finanszíroznak.

(MTI)

A tervező a közbeszerzési adatok szerint szerint az Ekho Építész Műterem Kft. (azaz Emődi-Kiss Tamás és Horváth Ákos) - a szerk.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások