hír exkluzív díj épületek repülőtér acélszerkezet Finn Finnország

Átadták a Helsinki-Vantaa repülőtér új T2-es terminálját

A T2 terminál kapta az Év Acélszerkezete 2021 díjat


Timaffy | 2021.12.07

A finn Acélszerkezeti Szövetség a Helsinki-Vantaa repülőtér T2-es termináljának bővítését választotta az Év Acélszerkezete 2021 díj kitüntetettjének. December elsején nyitották meg az új terminált, a régi épületet 103 000 m2-rel bővítették.

Ahogy belépünk az új indulási csarnokba, a szemünkbe ötlő két legfontosabb dolog a fény és az egységes látvány. A finn lucfenyőből készült hullámos mennyezet uralja a belső teret, a tető olyan, mint egy fejjel lefelé fordított háromdimenziós térkép. Emellett a csarnok felülről sok természetes fényt kap. Könnyű tájékozódni is, mert feltűnő a cél, az „All Gates” felirat. A csarnok vezető tervezője az ALA Architects. Az ő munkájuk az Oodi, a helsinki központi könyvtár épülete is. (A könyvtárról a Metszet 2019/4. számában írtunk, a cikk itt megtekinthető.)

„Itt a szépséget, a hangulatot és a kihívást kerestük. A háromdimenziós görbékből álló mennyezet látványosan hullámzik, az ég felé vezeti a tekintetet” – mondja Juho Grönholm, az ALA Architects vezető tervezője, aki egyben a cég egyik tulajdonosa is.

„Kihívást jelentett az építkezés a működő repülőtér közepén. A tervezés során figyelembe kellett venni a repülőtér szerepét, a mobilitást és a tömegközlekedésnek az elkészült terminálhoz való csatlakozását. A következő szint az volt, hogyan lehet mindezt élményszerűvé és széppé is tenni. Mit mutat meg Finnországból az újonnan érkezők és a távozók számára?” – tette hozzá Juho Grönholm.

MTV híroldal videója az új csarnokról

Ulla Lettijeff, a repülőtér vezetője elmondta, hogy az utasok számára átláthatóbb lett a rendszer, de egyelőre nem minden rész nyílt meg, 2022 tavaszára készülnek el teljesen.
Az új csarnok központi eleme és egyben leglátványosabb része Luoto dioráma, ez fogadja a Finnországba érkező utasokat, nyugtatja az idegeket, és felfrissíti a fáradt utazókat. A Luoto összeköti a repülőteret Ázsiával, ahol a sziklakertnek és a bonsainak több ezer éves hagyománya van. A Luotora nagy hatással volt a japán ikebana virágkötészeti művészet, amelynek célja az ember és a természet egyesítése. Emellett a Luoto üzenete, hogy a természet az egyik legfontosabb látnivaló Finnországban.

A repülőtéren évente 10 000 kutya utas is megfordul, számukra is készült vécé, egy az épületben és egy kültéren. December elején megnyílt egy új parkoló, valamint 300 kerékpár befogadására alkalmas kerékpártároló is. Felújították és bővítették busz- és taxiállomást, emellett vonattal is könnyen elérhető a repülőtér.

Henri Hansson, a repteret üzemeltető Finavia alelnöke elmondta, hogy a világjárvány ellenére fontos az egymilliárd eurós beruházás, amelybe a kormány 350 millió euró támogatással szállt be. Hansson szerint a cél a Finavia piaci pozíciójának erősítése az elkövetkező évtizedekben, így Helsinki az európai és ázsiai kereskedelemben és a turizmus területén kulcsszerepet fog játszani. Majd kiemelte, hogy az ügyfelek elégedettsége mellett a Finavia számára fontos a felelősségvállalás, amely magában foglalja a környezeti hatásokat, a társadalmi és a gazdasági felelősséget. 
Új jégkezelő helyek is készültek, valamint nyolc új utashíd is épül, négy a keskeny törzsű, négy a széles törzsű gépek számára. 
A Finavia becslései szerint a beruházási program mintegy 5000 új állandó munkahelyet teremt majd. Bár a koronahelyzet közepette ez elég valószínűtlenül hangzik, de Henri Hansson bízik abban, hogy a légi közlekedés a járvány után visszatér a régi szintre.

Az Év acélszerkezete 2021 díjat az építtető Finavia, az építészeti tervezésért felelős ALA Architects építésziroda, a fő szerkezettervező Ramboll Finland, az SRV fővállalkozó, valamint az acélvázas szerkezeteket szállító és szerelő Peikko Finland Oy kapta. 

Korábbi cikkünk a T2 terminál bővítéséről

Forrás: Ilta Sanomat, Finavia, YLE, Teräsrakenneyhdistys

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások