tervek Agora beruházás City 2020 Corvin Sétány mome smart city

Áttekintés: a nagyberuházások átértékelik Budapest régióit

2. rész


Java | 2018.01.16
Szemrevételezzük az induló, vagy éppen folyamatban lévő komplex beruházásokat, amelyek léptéküknél fogva módosítják fővárosunk arculatát. Általuk korábban elhanyagolt, lepusztult külterületek értékelődnek fel a városban.

A HB Reavis cégcsoport második magyarországi projektje az Árpád híd pesti hídfőjének közelébe tervezett Agora Budapest, amelynek tervei között szerepel egy 90 méter magas toronyház építése is. Az összesen 136 ezer négyzetméteres, öt épületcsoportból álló beruházás 2023-ra készül el. Az épületek tervezői a londoni Make Architects és a Finta Stúdió. A márciusban indult építkezés első ütemében 2018-ra megépül az Agora Hub az Esztergomi és Árbóc utca kereszteződésében.

A Gránit Pólus újabb beruházásba fog a West Enddel szomszédos telken. A smart city koncepció alapján tervezett leendő városnegyedben egy 2 hektáros park mellett irodák, lakóépületek, kereskedelmi egységek és egy szálloda is épül. A tervek szerint már 2018-ban indulhat az építkezés.

A Váci út külső szakaszán induló másik nagy beruházás a volt Csavargyár területére tervezett új City 2020 üzleti negyed. Ide is terveznek toronyházakat, és decemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a Váci úti irodaház-beruházást. Hamarosan indulnak az előkészítő munkák.

Majd két évtized után a végéhez közeledik Budapest egyik legnagyobb léptékű városrehabilitációs beruházása, a Corvin projekt. A Corvin 5 irodaház a Corvin Sétány irodaházprojektjének legújabb, és egyben befejező tagja lesz, amelynek első ütemét várhatóan 2018-ban adják át. Az épületet a Mome új campusát is jegyző 3h Építésziroda tervezte a legszigorúbb fenntarthatósági feltételeknek megfelelően.

A Mome campus a Zugligeti úton Magyarország legjelentősebb kreatív ipari beruházása, amelynek átadása ez évben várható. A 3h Építésziroda tervei alapján megvalósuló projekt keretében három új épület is létesül, valamint két műemléki rekonstrukció is zajlik.

2018-ban indul a VIII. kerületben az Orczy Negyed Program 2 milliárd forintos támogatással. Ennek keretében a Magdolna Negyed Program mintájára és annak tapasztalataiból kiindulva az Orczy negyed rehabilitációja is megkezdődhet.

Forrás: Welovebudapest.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások