exkluzív épületek cikk

Az érdi minaret – 2. rész: Magyarország oszmán-török emlékei


Timon | 2022.12.27

Az érdi minaret mellett érdemes megemlékezni Magyarország oszmán-török emlékeiről. Két minaret csupán csonkán maradt fenn: az egyik Esztergomban, a másik Szigetváron. Ezen kívül dzsámik (templomok), türbék (síremlékek) és ilidzsék (termálfürdők) maradtak ránk. A hadi építészet emlékei, a budai Várban tornyok, bástyák, rondellák.

Csonka minaretek. A három hazai ép minareten felül kettő csak csonkán maradt fenn: az egyik Esztergomban az Özicseli-Hadzsi Ibrahim dzsámi hiányos minaretje, a másik Szigetváron az Ali pasa dzsámi csonka minaretje.

Török emlékek. A minareteken kívül a török-oszmán időkből más építmények is fennmaradtak, ezek leginkább a dzsámik, türbék és ilidzsék. A szakrális építészet emlékei: mohamedán templomok, dzsámik. Általában oktogonális terű épületek. Budán az Oszman bej dzsámija a mai Fő utca északi részén áll. Gázi Kászim pasa hatalmas dzsámija Pécsett a Széchenyi tér közepét foglalja el, de nem követi a térfalak észak-déli és kelet-nyugati irányultságát, hanem a délkeletre tájolt mihrábfülke alapján ferdén pozícionált. 16,5 méteres fesztávú lapos kupolával fedett, 22 méter belmagasságú impozáns tér. Pécs másik dzsámija Jakováli Hasszáné, minarettel. Esztergomban az Özicseli-Hadzsi Ibrahim dzsámi maradt fenn. Siklóson Malkocs bég dzsámiját állították helyre. Szigetváron Ali pasa és Szulejmán szultán dzsámijai látogathatók. Hazánkban mecsetek nem maradtak fenn.

A türbék mohamedán uralkodók, jeles emberek sírja fölé emelt, rendszerint nyolcszögletű, lapos kupolával fedett épületek. Ali Baba, a Rózsák Atyja türbéje Budán, a Rózsadombon áll. Idrisz Baba türbéje Pécsett látható. Szulejmán szultán türbéjét Szigtváron találták meg. – Kolostor. Pécs-Tettyén bektási dervis kolostor működött.

Középületek közül termálfürdők, ilidzsék épültek nagy számban Magyarország területén. A törökök a hazai fürdőkultúrát igen magas szintre emelték. Budán négy megmaradt fürdő ma is üzemel: Rudas fürdő, Rác fürdő, Király fürdő és Veli bej fürdő (Császár fürdő). Egerben Arnaut pasa és Válide szultána fürdője létezik. Esztergomban a Hévízi erőd és Rusztem pasa fürdője ismert. Pécsett Memi pasa fürdőjét, Székesfehérvárott Güzeldzse fürdőt említik a feljegyzések. Közkutak maradtak fenn Babócsán, Cserépváralján, Grábócon, Pécsett 2, Szigetváron, Törökkoppányban és Zsámbékon.

Törökkori lakóházak ismertek Alsóörsön, Esztergomban és Szigetváron. 

Hadi építészeti emlékek. A Budai várban Karakas pasa tornya, Kászim pasa rondellája (Fehérvári rondella), Savanyú-leves bástya, Veli bej tornya, Esztergomi bástya, Sziavus és Murád pasa tornyok épültek.

A Karakas pasa kulesit (tornyát) a budai vár nyugati oldalán 1620 körül Karakas Murad pasa építtette. Az alsó részén hengeres, felette 12 szögű bástya tetejét sátortetővel fedték. A helyreállítás 2021-ben történt a Nemzeti Hauszmann Program 2019-2024 keretében, amely a budai vár teljes újjáépítését tűzte ki célul. (A program részeként már elkészült a Főőrség épülete, a Lovarda, a Stöckl-lépcső, a Hauszmann rámpa és a Palota Szent István terme. Jelenleg tart a Honvéd Főparancsnokság kupolás épületének újjáépítése.)

Kászim pasa bástyáját (későbbi nevén a Fehérvári rondellát) a budai Várban Kászim pasa építtette 1667-1668-ban a későbbi nevén Fehérvári kapu védelmére. Az építkezést azonban már Güdzsi Kenán 1656-1658 között megkezdte. A kerek bástya méretei: átmérője 50 méter, falvastagsága 4,5 méter, belsejében kazamatákkal. 1723-ban egy lőporrobbanás következtében súlyosan megrongálódott, de helyreállították. 1849. május 21-én a budai Vár bevétele során a magyar honvédek itt törtek be akkor az osztrákok által védett erősségbe. Erről a nevezetes eseményről, az első hadtest rohamáról Apáti Mór készített ceruzarajzot, mely a Fővezéri kőnyomdából került ki. (A pompás grafika szépen bekeretezve krónikás birtokában van.) 1867-ben a funkcióját vesztett rondellát lebontották, aztán 1950-1952-ben mégis felépítették. – Görgei Artúr (1818-1916, 98 évet élt) honvédtábornok, az 1848-1849-es magyar szabadságharc idején a magyar honvédsereg főparancsnoka. Lovas szobrát ifj. Vastag György szobrászművész készítette, 1935-től a budai Várban a Hadtörténeti Múzeum előtt állt. 1945-ben a szobrot ledöntötték, elpusztították. A rekonstrukciót 1998-ban Marton László szobrászművész készítette. A 2 méter magas gránit talapzaton emelkedő 3,2 méter magas bronz lovas szobrot 1998-ban a Fehérvári rondella közepén, a Tóth Árpád sétányon állították fel. A Fehérvári rondella jelenleg folyó helyreállítása miatt a szobrot ideiglenesen eltávolították.

Eksi as kulesi, vagyis a török név tükörfordítása: Savanyú leves tornya vagy rondella, belsejében kazamatákkal. Tetején csinos filagória, faszerkezetű pavilon állt, amit egy időben lebontottak, aztán több év után újra felépítettek. A 2. világháború előtt a földalatti barlangokban és a kőzetbe vájt üregekben sziklakórházat létesítettek, amelynek bejárata a bástya közelében nyílt. A kórház ma is látogatható.    

Veli bej tornya a budai Vár nyugati erődrendszerének egyik bástyája 1570-ben épült. Nevét építtetőjéről kapta, aki Szokulu Musztafa budai pasa idején a hatvani szandzsák bej volt. Számos építkezést végzett Budán. Eredetileg itt is voltak kazamaták. A bástya peremén az erdélyi kettes huszárok emlékműve, egy bronz lovas szobor emelkedik, Petri Lajos szobrászművész alkotása. Az ágaskodó lovon meztelen férfialak ül, kezében kürttel, fején rohamsisakkal. A bástya csúcsán a lovas szobor mozgalmas kontúrú sziluettje a modern plasztika klasszikus példája.

Babócsa, Barcs, Dunaföldvár, Esztergom, Szabadbattyán és Szigetváron várak, a Duna mentén palánkvárak sorjáztak: Bátaszék, Földvár, Paks, Szekszárd, Tolna. Bajóton és Szolnokon a török korban fahidak álltak.

Magyarország oszmán-török építészeti emlékeinek rövid ismertetése a hazai építészettörténeti stíluskorszakok teljessé tételéhez járul hozzá.

Képek: 

 1. Esztergomban az Özicseli-Hadzsi Ibrahim dzsámi csonka minaretje Szigetváron az Ali pasa dzsámi csonka minaretje 
 2. Gázi Kászim pasa dzsámija Pécsett 
 3. A dzsámi enteriőrje 
 4. Siklósi Malkocs bég dzsámija 
 5. Gül Baba türbéje a Rózsadombon 
 6. Idrisz baba türbéje Pécsett 
 7. Szulejmán szultán emléke Szigetváron, Magyar Török Barátsági Park 
 8. Rudas fürdő enteriőr 
 9. Rác fürdő enteriőr 
 10. Király fürdő enteriőr 
 11. Veli bej fürdő enteriőr 
 12. Budai Vár, Karakas pasa tornya helyreállítva 
 13. Budai Vár, Kászim pasa bástyája, Görgei Artúr lovas szobrával 
 14. Budai Vár, Eksi as kulesi, Savanyúleves tornya 
 15. Budai Vár, Filagória a Savanyúleves tornyán, képeslap, 1902 
 16. Budai Vár, Veli bej tornya az erdélyi kettes huszárok bronz lovas szobrával
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások