hír díj Első díjas pályamű Helsinki Könyvtár Lévai Tamás és társai

Az év nemzetközi pályázati sikere Lévai Tamáséké – dicséret a Helsinki könyvtár pályázaton

Tervezők: Lévai Tamás, Jószai Ágnes és Tátrai Ádám


Java | 2013.12.02
Dicséret illeti a tervet kivételes megközelítése, sűrű tömegformálása révén, mely mindazonáltal jól alkalmazkodik a helyszínhez. Négyszögletű és négyzetes elemekből felépülő tömör főtömeg határolja a közteret, melyet az építési helyszín másik szegletében emelkedő önálló kubus érzékeny módon keretez” (A zsűri indoklása – részlet.)

A pályázatra beérkező 544 résztvevő között,az első és két harmadik díj mellett, négy pályaművet dicsérettel jutalmazott a zsűri, köztük a "TARKA Architectural Studio" művét, azaz Lévai Tamás, Jószai Ágnes és Tátrai Ádám munkáját!
A nyári siker az év legnagyobb nemzetközi díja volt a magyar építészetnek.
A könyvtár helyszíne két eltérő városi karakter határán található, ahol egyik oldal a Helsinki sűrűbb beépítésű lüktető városközpont, a másik a nyugodtabb természeti táj pedig a ritkábban előforduló épületek. A könyvtár a mai szemlélet szerint nem egyszerűen csak egy könyvraktár, mint régen, ahol kutatni, olvasni lehet. A mai korszerű szemlélet szerint, ez sokkal inkább egy igazi pezsgő közösségi tér, interaktív előadásokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, közösségformáló szereppel.
A tervezés fő alkotóelemei a fény, a hang, a kert, melyek tudatos alkalmazásával tiszteleg a tervezés a természetes környezet előtt. Az éltető fény szerepe itt különösen hangsúlyozott – mivel napfényszegény a helyi éghajlati övezet, s ezért is indokolt a fényből építkező falak hangsúlyos jelenléte. A könnyed, légies falak fehér aerogel anyagának köszönhetően nem válnak rideggé.Ez esetben inkább a könyvpapír lapjaihoz hasonlatos finoman áttetszőek, s a körülvevő kerti fák visszatükröződő, változatos lombjait idézik. A padló mindenütt öntött ipari padló, fehércementtel kialakított fényes, világos felületek. A belső tér bútorozásának fő szempontja a flexibilitás, ennek megfelelően a mobil válaszfalak, bútorok könnyű szerkezetűek, fa-textil kialakításúak, újrahasznosítható anyagok felhasználásával készültek. A vasbeton vázszerkezetet függőleges magok erősítik, a nagy fesztávolságú födémek két rétegűek,s gerenda merevítésüek, melyekbe elektromos és gépészeti csövek is elhelyezhetők.A központi szerepet játszó fának ágai a tudás kertjének szimbolikus elágazásai. Legfontosabb a fatörzs, mely függőleges közlekedőként határozza meg az anyagmozgatást, a külső szállítást és tárolást. A funkciók ehhez a maghoz kapcsolódnak. A lépcsők rendszere a keringésben kap szerepet, átfogó pályáival lehetőséget adva a körbejárásra.

Az öböl felől nézve a fehér fénykubusok mindegyikén egy-egy nagyobb megnyitás biztosítja a közvetlen vizuális kapcsolatot a környezettel, illetve az utcai szint teljesen nyitott, kifejezve, hogy e szint már az utca része kíván lenni. A pihenőket és a közlekedőket a tetőről bevezetett fénysávok közvetetten emelik ki, így téve változatossá a belső fényviszonyokat.

Forrás: www.mek.hu
epiteszforum.hu
Cikkünk a pályázatkiírásról
A pályázat honlapja

A díjátadás (a magyar csapatról 1:04:48-1:05:43 között van szó):

Helsinki Central Library Competition Announcement Event from Kirjastokaista on Vimeo.

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások