tervek Róheim-villa

Az újjáépülő Róheim-villa a Magyar Corvin-lánc Testület új székháza lesz


Java | 2021.03.01

A műemléki rekonstrukció kivitelezésének nyertesei a LAKI Épületszobrász Zrt., valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft., akikkel január 20-án kötött szerződést az ajánlatkérő Magyar Corvin-lánc Testület. A 4,1 milliárd forint összértékű rekonstrukció Mányi István Ybl-díjas építész tervezésében és irányításával valósul meg.

A 14. kerület, Hermina út 45. alatti épület 1899–1900-ban épült Pollák Manó tervei alapján, melyen egyaránt fellelhetők a neobarokk, neoreneszánsz, szecessziós és mór jegyek. A fakereskedő Róheim Sámuel és felesége, Schultz Leontine számára épült villa gazdag belső tereket rejt. A művészeti alkotások széles arzenálja előtt tisztelegnek az itt fellelhető alkotások, mint Malisek Károly nagyméretű fali műhímzései, a ragyogó csillárok, a  Zsolnay-kerámiából megformázott, zodiákus jegyeket rejtő kazettás mennyezet, vagy az ugyancsak a pécsi gyárból származó padlócsempés télikert. Az emeletre vezető, gyönyörűen faragott lépcsőkorlátokon túl az arab terem is az építtető igényességét, gazdagságát jelzi.

1917-től azonban a miniszterelnöki széket kétszer is elfoglaló (1903–1905; 1913–1917) borosjenői és szegedi gróf, Tisza István is e ház lakója volt. A három merényletet is túlélt arisztokrata politikus itt élete utolsó perceit, mielőtt 1918. október 31-én merénylet áldozata lett.

A villa sorsát a II. világháború utáni politikai fordulat nagyban befolyásolta: az államosítást követően az épületet az ÁVH is használta egy ideig, de a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig. Az ettől kezdve elhagyatottan, üresen álló házat végül 2015-ben kapta meg a Magyar Corvin-lánc Testület, amely elhatározta, hogy felújíttatja a leromlott állapotú villát, amely a testület székhelyéül szolgál majd. A felújítandó műemléképület (gépészeti szint, alagsor, földszint, emelet, padlástér, fedélszék) hasznos alapterülete (általános helyiségek, segédberendezések, közlekedők) 2 187 m2.

A tervezői elképzelés szerint az arab szobából szivarszalon lesz, a könyvtár továbbra is könyvtár marad, a Tisza halálát látott zodiákus terem ebédlővé válik, a télikert pedig újra télikertként szolgál tovább. Az utólag födémmel megosztott hallt eredeti állapotának megfelelően kétszintes térbelsővel állítják helyre, benne Tisza István-emlékfallal. A teraszkapcsolatos nagy ebédlő zeneszoba lesz, de használható lesz fogadásokra is, míg a tetőtérben lakosztályokat alakítanak ki a nem fővárosi vendégek számára.

A rekonstrukció elkezdődött, s reményeink szerint a Magyar Corvin-lánc Testülete méltó székházban folytathatja majd kulturális, tudományos tevékenységét.

Forrás: PestBuda

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások