hír exkluzív cikk buildecon EECFA

Az ukrán háború lehetséges hatásai a szerb építési piacra

Az EECFA szerb kutatójának elemzése


buildecon | 2022.04.27

Szerbia építési piaca felszálló ágban volt amikor a gazdasági-geopolitikai helyzet megváltozott, így a jelenlegi körülmények elfojtják a potenciális növekedést és lassítják a fellendülést. Az ukrajnai háború kezdetével az inflációs nyomás robbanásszerűen megnőtt, és a jelenlegi válság hatásai továbbra is beláthatatlanok.

Bár Szerbia közvetlenül nem érintett az EU és Oroszország közti gazdasági háborúban, elkerülhetetlen, hogy az infláció mely továbbgyűrűzik az építőanyag- és energiapiacra megrázza az építési piacot és annak kilátásait. Jelenleg nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, mivel a következő hónapok politikai-gazdasági döntései határozzák majd meg a forgatókönyvet. Az infláció, mely mélyen gyökerezik az EU monetáris politikájában, jóval az ukrajnai háború előtt kezdődött, így a megoldás nem egyszerű. Az, hogy a pénzintézetek milyen eszközöket választanak majd az infláció leküzdésére, döntő lesz, de az Oroszországgal folytatott kereskedelem normalizálása nélkül nehéz elképzelni bármilyen fellendülést.

A magas árnál csak az instabil ár rosszabb. Az építőanyagárak folyamatos emelkedése már az új projektek szerződéskötésénél gondot okoz és az építőipari cégek frissítik szerződéseiket, hogy rugalmasságot biztosítsanak a költségekben, különösen a hosszú határidős projekteknél. Tavaly az építési költségek 8,8%-kal nőttek Szerbiában 2020-hoz képest, a második félévben pedig kétszámjegyű volt az építőanyagok növekedésének hozzájárulása. Idén ez az erős negatív tendencia nagyobb lendülettel folytatódott, mivel a nyersanyagok évtizedek alatt rekordárakat értek el globális szinten. Az építőanyagok drágulása 2022 első negyedévében 17% volt, de sajnos ez még nem a vége. Szerencsére eddig nem volt hiány a piacon, de az olaj- és földgáz-ellátási zavarok leállíthatják a termelést és komoly ellátási problémákat okozhatnak Európa-szerte. A szerb kormány felső határt szabott a kiskereskedelmi olajáraknak, és hetente felülvizsgálja azokat, illetve csökkentette a benzin adótartalmát is.

Ez a válság egyelőre nem gyakorolt jelentős hatást a szerb építési volumenre, de ezt még túl korai lenne értékelni. A bizonytalanság robbanásszerűen megnőtt, de úgy tűnik, mindenki kivár. Projektek egyelőre nem álltak le, épp ellenkezőleg, a legtöbb szegmensben továbbra is nő az engedélyek száma és az építési volumen. Az év második felében tisztábban látunk majd: akkor lesz hatása a jelenlegi fejleményeknek.

A lakásépítés idén a 8. egymást követő növekedési évébe lépett és vezet az épületek építésében, és a kilátások általában pozitívak. Az árak gyorsabban nőttek, mint a költségek, a kamatok történelmi mélyponton voltak, és a kereslet végtelennek tűnt. Ez biztosan változni fog, így a lakásépítésnek is alkalmazkodnia kell majd. A tény, hogy Szerbia gazdasága felforrósodott és növekszik, rövid távon kizár minden jelentős visszaesést, de a közép- és hosszú távú kilátások sokkal gyengébbek. A Fed lépését követően a Szerb Nemzeti Bank is elkezdte korábbi laza monetáris politikájának szigorítását és kamatlábakat 1%-ról 1,5%-ra emelte 2022 1. negyedévében. Ez csak az első lépés volt; a további emelések elkerülhetetlenek, így a pénzügyi feltételek jelentősen meg fognak változni a következő időszakban, különösen a jelzáloghitel-piac és a lakáshitelek elérhetősége.

A nem-lakásépítés is erős, habár néhány szegmens stagnál az erős növekedési ciklusok után. A járvány során voltak késések a beruházásokban, de tavaly a tervezett és folyamatban lévő projektek megvalósítása töretlenül folytatódott. A fő szegmensek volumene (mind a magán-, mind az állami beruházások miatt) nőtt. De mivel a legutóbbi ciklus már tetőzött, így külső sokkok nélkül is várható volt némi konszolidáció.

A mélyépítés tavaly rekordszintet ért el, és a Beobuild előrejelzése szerint az idei is egy újabb rekordév lesz. Mivel az energetikai, közúti és vasúti nagyprojektekre a szerződéseket már megkötötték, és folyamatban vannak, a Beobuild arra számít, hogy a mélyépítési szektor továbbra is erős marad és hozzájárul majd az idei vagy a jövő évi építési teljesítményhez. Az árak viszont befolyásolhatják a jövőbeni szerződéseket és volumeneket ha az infláció párosul a stagnálással.

Írta: Dejan Krajinović, Beobuild Core d.o.o., EECFA Serbia

Magyar verzió: Falucskai Eszter, Buildecon, EECFA Central

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) 8 kelet-európai ország, köztük Szerbia építési piacát kutató nemzetközi szövetség. A jelenlegi jelentések 2021. december 6.-án jelentek meg, a következő jelentések 2022. június 27.-én kerülnek kiadásra. Megrendelések és minta: eecfa.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások