donkanyar | 2012.07.27
Két évre bezár Párizs két nevezetes szállodája, a Ritz és a Crillon. A szinte a luxus szinonimájaként ismert Ritz vendégei jövő hétfőig költöznek ki a Place Vendome-on lévő szobáikból − ahol minimum 850 eurót, több mint 240 000 forintot kell fizetni egy éjszakáért −, ezután kezdődhet a 200 millió eurós renoválás, írja a Napi Gazdaság.

Ez lesz a legnagyobb megújulás, amelyen a mára kissé elöregedett ötcsillagos hotel átesik 1979 óta, vagyis azóta, hogy mostani tulajdonosa, Mohamed Al-Fajed megszerezte. Az egyiptomi milliárdos − akinek a fia a Ritzből indult Lady Dianával együtt a tragikus autóútra 1997-ben − a vásárlás óta legalább 250 millió eurónak megfelelő összeget költött a nevezetes épületre, beleértve egy uszoda megépítését is.

Ez sem volt elég azonban ahhoz, hogy a legendás vendégkörrel, irodalmi-művészeti kapcsolódások sokaságával bíró, a 18. században magánpalotának épült szálloda bekerüljön a Párizsban tavaly bevezetett csúcskategóriába, a palace-nak számító hotelek közé − emlékeztetett a Telegraph.

A kétéves felújítás idejére a 470 fős személyzetet elküldik, de többségüket vissza akarják venni az újbóli nyitás után. Akkor azonban még a mainál is erősebb versenyben kell majd helytállniuk: addigra fejeződik be a Place de la Concorde-on a közvetve ugyancsak arab kézben levő Crillon 250 millió eurós felújítása, sőt akkorra lesz kész a tervek szerint az LVMH luxuscsoport szállodája, a Cheval Blanc Paris is.

Mindeközben jövőre készül színre lépni Párizsban és ezzel Európában a sanghaji Peninsula is − a volt Majestic szállóban, az Avenue Kléberen −, követve a feltörekvő országok milliomosainak kedvencei közül már jelen levő Shangri-La, illetve Mandarin Oriental szállodákat. A legfelső kategóriás hotelek ugyanis alapvetően az új, főleg Kínából, Oroszországból és Dél-Amerikából érkező gazdag vendégek áradatára alapozva nyílnak sorra Párizsban, illetve Európa más nagyvárosaiban.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások